Companii

Nicolae Ciuleac s-a asociat cu EnergoBit pentru o staţie de biogaz de 3 milioane de euro în Tulcea

Nicolae Ciuleac s-a asociat cu EnergoBit pentru o staţie...

Autor: Gabriel Razi

26.11.2013, 00:06 879
Procesatorul de carne Carniprod Tulcea, controlat de omul de afaceri Nicolae Ciuleac (63 de ani), s-a asociat cu EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa echipamentelor energetice, pentru o investiţie de 3 milioane de euro într-o staţie de biogaz.
 
În compania de proiect Biocarnic Esco omul de afa­ceri român deţine 20%, iar restul este în controlul EnergoBit, companie controlată de fondul de investiţii polonez Innova Capital.
 
„Este un proiect de oportunitate pentru mine. Este un avantaj că voi avea costuri mai reduse cu apa caldă pentru fabrica de mezeluri“, a declarat pentru ZF Nicolae Ciuleac, directorul general şi acţionarul Carniprod, un business de 18 mil. euro/an.
 
La sfârşitul anului trecut EnergoBit îşi anunţa intenţia de a ridica tot la Tulcea un parc eolian de 40 de milioane de euro.
 
„Anul viitor în septembrie proiectul ar trebui să fie funcţional. Va avea o putere instalată de 0,5 MW. Perioada de amortizare este de 10-12 ani. Suntem în asociere cu Carniprod pe 13 ani. Ea ne va da materia primă şi noi îi vom da energia termică la un preţ foarte bun“, a spus Ştefan Gadola, vicepre­şe­dintele EnergoBit.
 
Interesul pentru investiţiile în staţii de biogaz a apărut în discursul oamenilor de afaceri de pe piaţa locală abia în ultimii ani. Astfel, în prezent funcţionează patru centrale pe biogaz acreditate pentru schema de sprijin: Iridex Group Import-Export Ilfov – deşeuri municipale – 2,4 MW, Avicom Vaslui – dejecţii animale – 0,35 MW, Aaylex Prod Buzău – deşeuri abator  - 2,2 MW, Renewable Power Arad – deşeuri municipale – 0,32 MW. La acestea se adaugă şi proiectul ridicat la Filipeştii de Pădure de Genesis Biotech de lângă fabrica de mezeluri a CrisTim. Această staţie este alimentată în prezent cu plante energetice, dar în viitor se va face trecerea către deşeurile de abator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO