Companii

Noi anuntati la privatizarea filialelor Electrica: Iberdrola si E.ON

23.12.2003, 00:00 18



Marile companii de pe piata energiei din Europa E.ON (Germania), Electricite de France (Franta) sau grupurile spaniole de utilitati Iberdrola si Union Fenosa sunt in acest moment interesate de privatizarea Electrica, a doua companie de pe piata romaneasca dupa cifra de afaceri, potrivit reprezentantilor ministerului economiei si comertului.



"Grupurile germane precum E.ON sunt interesate de privatizare (n.r.- la Electrica), dar si cele spaniole Union Fenosa, Iberdrola sau EdF (Franta)", a spus ieri Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului.



Conjunctura intenationala pare sa fie de aceasta data mai favorabila trecerii in proprietate privata a distributiei de electricitate din Romania. Decizia grupului german RWE de a-si "ingheta" campania de achizitii in acest an a dat peste cap planurile autoritatile romane de a privatiza prin incredintare directa filiala Muntenia Sud, care asigura alimentarea cu electricitate a capitalei si este apreciata drept "perla coroanei" Electrica.



Drept urmare, directorul general al Electrica, Silviu Boghiu, a anuntat ieri ca va fi pregatita privatizarea filialei Muntenia Sud prin licitatie, si nu prin incredintare directa.



Potrivit lui Boghiu, data stabilita pentru depunerea ofertelor finale angajante de catre grupul italian Enel la Electrica Banat si Dobrogea este 8 martie 2004, contractul de privatizare urmand a fi semnat pana la finele primului trimestru al anului viitor.



In ceea ce priveste Electrica Oltenia si Moldova, seful Electrica a anuntat ca procesul de privatizare avanseaza rapid pentru cele doua filiale, care vor fi trecute in proprietate privata pana la finele lui 2004. Consultantul angajat de statul roman pentru asigurarea serviciilor financiare aferente tranzactiei de privatizare este banca americana Bank of America.



Global, privatizarea celor opt filiale ale Electrica este vazuta ca o afacere de peste un miliard de euro.



In acest an, Electrica a incheiat anul cu o mica pierdere, fata de anul trecut, cand societatea era pe profit.



Investitiile din acest an ale societatii s-au cifrat la 85 mil. euro, la care se adauga inca 11 mil. euro alocati pentru programul de electrificare din creditul contractat de la ING Bank si BCR. Din sumele totale de investitii, peste 10 mil. $ (380 mld. lei) au fost alocati numai in primul semestru al anului pentru securizarea retelei de distributie a energiei electrice si combaterea furtului de energie electrica, care ramane la valori mari, recunosc reprezentantii Electrica. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO