Companii

Nu e panica, dar e tendinta clara: SIF - urile au depasit BET-ul la cadere

05.12.2002, 00:00 14

Campioane la crestere in acest an, actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) par hotarate sa depaseasca restul actiunilor listate la Bursa si in privinta scaderilor. Fara vreun motiv precis, actiunile SIF au scazut puternic in ultimile doua luni, cand indicele BET - FI, care reflecta evolutia celor cinci actiuni SIF, a pierdut 23%. In aceeasi perioada, indicele general al Bursei, BET, a scazut cu doar 5%.
La sfarsitul lunii septembrie, actiunile SIF se aflau la maximele istorice, unde ajunsesera in decurs de cateva luni datorita probabilitatii ridicate de aprobare a legii speciale ce va reglementa activitatea SIF.
Legea ar urma sa ridice pragul maxim de detinere in capitalul unui SIF de la 0,1% la 1%, context in care analistii se asteapta ca pretul actiunilor SIF sa ajunga la cel putin 50% din valoarea activului net unitar.
In cazul SIF Transilvania, de exemplu, pretul este asteptat sa creasca peste 4.000 de lei.
Datorita informatiilor privind intentiile de promovare a legii, actiunile SIF au explodat anul acesta. De la preturi de 400 - 600 de lei, la inceputul anului, titlurile SIF au crescut pana la 3.000 - 3.900 de lei, in septembrie. Si multi spuneau ca mai exista inca suficient potential de crestere.
Legea insa nu a fost promovata nici pana in prezent iar din piata au disparut, treptat, ordinele substantiale de cumparare. Micii investitori au preferat sa vanda si sa isi marcheze castigul obtinut in perioada aprilie - septembrie, iar marii cumparatori au adoptat au strategie de asteptare, realizand ca pot achizitiona actiuni mai ieftin.
La acestea s-au adaugat in ultimul timp si informatii privind controlul Curtii de Conturi la toate cele cinci SIF. 
In acest context, actiunile celor cinci societati au scazut, usor, dar sigur. Astfel, pretul SIF Banat - Crisana a ajuns la 3.050 de lei, de la 3.900 de lei, SIF Transilvania - de la 3.950 de lei la 3.050 de lei iar SIF Oltenia - de la 3.400 de lei la 2.400 de lei. 
Brokerii spun ca piata actiunilor SIF este dominata de vanzatori, care intra pe piata imediat ce preturile incep sa isi revina. Majoritatea tranzactiilor sunt realizate prin executarea ordinelor deja existente la cumparare. Valoarea ordinelor de cumparare existente la un moment pe piata este in ultima vreme inferioara  valorii zilnice a tranzactiilor.
"In ultima perioada, vanzatorii au dominat zi de zi piata actiunilor societatilor de investitii financiare. Cert este ca inca exista cumparatori. Altfel preturile ar fi scazut si mai mult", afirma Alin Brendea, director de operatiuni la sociatatea de brokeraj Prime Transaction.
Pe piata sunt vehiculate si teorii conform carora preturile scad datorita actiunii marilor investitori pe SIF, adica cei interesati sa obtina pozitii importante in actionariatul societatilor.  O parte din brokeri spun ca astfel de investitori profita de sustinerea scazuta existenta la cumparare si vand pentru a cumpara apoi mai ieftin.
"La prima vedere nu exista nici un motiv care sa justifice scaderea din ultimile saptamani. Preturile scad, insa, si nimeni nu pare sa stie de ce", a declarat Emil Ogica, presedinte al Intercapital Invest.
Societatile de Investitii Financiare detin fiecare active de peste 100 de milioane de dolari, fiind actionari semnificativ la aproape toate bancile importante din Romania si detinand participatii la multe societati listate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO