"Nu mai vrem pâine umplută cu aer": pâinea va avea cel puţin 200 de grame, iar creşterea în greutate va fi din 100 în 100 grame

24 iul 2011 Autor: Liviu Iancu

Comercianţii de pâine vor fi obligaţi să vândă produse cu greutatea de minim 200 de grame, iar creşterea în cantitate va fi permisă doar din 100 în 100 de grame, pentru a se evita micşorările de gramaj, potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).


"Practica de control a ANPC a reţinut faptul că mulţi producători de pâine variază gramajul pe bucată, micşorând periodic cantitatea cu 5-20 de grame pe bucată, cu scopul de a-şi majora profiturile şi inducând astfel în eroare consumatorii, aceştia neavând cum să sesizeze aceste variaţii de gramaj", se spune în proiectul de act normativ.


Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, afirmă că iniţiativa aparţine patronatului din industria pâinii.


"Vrem să venim în sprijinul consumatorilor, pentru a evita cazurile în care unii producători vând pâine umplută cu aer. Unii zic că nu scumpesc pâinea, menţin preţurile, dar micşorează gramajul", a declarat pentru MEDIAFAX Aurel Popescu.


Potrivit ANPC, prin stabilirea exactă a parametrilor de cantitate a pâinii vor fi eliminate neregulile din industria de panificaţie, având în vedere raportul între cantitate şi volum, iar astfel va creşte calitatea produselor.


Astfel, pâinea comercializată pe piaţă va trebui să aibă o cantitate netă de minim 200 de grame, iar creşterea greutăţii va fi permisă doar din 100 în 100 de grame.


Va face excepţie pâinea produsă în cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi se poate vinde porţionată.


Pentru pâinea neambalată sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate în timpul comercializării. Va fi acceptată o scădere în greutate, pentru 24 de ore, de maxim 10% pentru pâinea de 300 de grame, de 9% pentru produsele care cântăresc 400-500 de grame, de 7,5% pentru pâinea de 600-1.000 de grame şi de 7% pentru o cantitate mai mare de un kilogram.


Piaţa fiscalizată a pâinii este de aproximativ un miliard de euro anual.

 
Cuvinte cheie:
paine
, gramaj paine
, ANPC
, Rompan

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide