Companii

"Nu mai vrem pâine umplută cu aer": pâinea va avea cel puţin 200 de grame, iar creşterea în greutate va fi din 100 în 100 grame

"Nu mai vrem pâine umplută cu aer": pâinea va avea cel puţin 200 de grame, iar creşterea în greutate va fi din 100 în 100 grame

Autor: Liviu Iancu

24.07.2011, 12:34 1322

Comercianţii de pâine vor fi obligaţi să vândăproduse cu greutatea de minim 200 de grame, iar creşterea încantitate va fi permisă doar din 100 în 100 de grame, pentru a seevita micşorările de gramaj, potrivit unui proiectde ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor(ANPC).


"Practica de control a ANPC a reţinut faptul cămulţi producători de pâine variază gramajul pebucată, micşorând periodic cantitatea cu 5-20 de grame pe bucată,cu scopul de a-şi majora profiturile şi inducând astfel în eroareconsumatorii, aceştia neavând cum să sesizeze aceste variaţii degramaj", se spune în proiectul de act normativ.


Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, afirmă căiniţiativa aparţine patronatului din industria pâinii.


"Vrem să venim în sprijinul consumatorilor, pentru a evita cazurileîn care unii producători vând pâine umplută cuaer. Unii zic că nu scumpesc pâinea, menţin preţurile, darmicşorează gramajul", a declarat pentru MEDIAFAX AurelPopescu.


Potrivit ANPC, prin stabilirea exactă aparametrilor de cantitate a pâinii vor fi eliminate neregulile dinindustria de panificaţie, având în vedere raportul între cantitateşi volum, iar astfel va creşte calitatea produselor.


Astfel, pâinea comercializată pe piaţă va trebui să aibă ocantitate netă de minim 200 de grame, iar creşterea greutăţii va fipermisă doar din 100 în 100 de grame.


Va face excepţie pâinea produsă în cantitate mai mare de 1.000 degrame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi se poate vindeporţionată.


Pentru pâinea neambalată sunt acceptate scăderi ale cantităţii netedatorate pierderii de umiditate în timpul comercializării. Va fiacceptată o scădere în greutate, pentru 24 de ore, de maxim 10%pentru pâinea de 300 de grame, de 9% pentru produsele carecântăresc 400-500 de grame, de 7,5% pentru pâinea de 600-1.000 degrame şi de 7% pentru o cantitate mai mare de un kilogram.


Piaţa fiscalizată a pâinii este de aproximativ unmiliard de euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO