Companii

"Nu poti blama scolile de afaceri pentru lacomia managerilor"

"Nu poti blama scolile de afaceri pentru lacomia managerilor"

Bodo B. Schlegelmilch, decan al WU Executive Academy din Viena: "Nici scolile de afaceri si nicio teorie economica, de altfel, nu au spus 'Dati credite si ipoteci bazandu-va pe faptul ca preturile in imobiliare vor creste la nesfarsit'."

16.09.2009, 00:00 37

A considera scolile de business vinovate pentru criza economicaeste o abordare "destul de simplista si gresita", este de parereBodo B. Schlegelmilch, decan al WU Executive Academy din cadrulUniversitatii de Stiinte Economice si Administrative din Viena,care ofera in Romania cel mai scump program de EMBA, in valoare de35.000 de euro.

"Nici scolile de afaceri si nicio teorie economica, de altfel,nu au spus: 'Dati credite si ipoteci bazandu-va pe faptul capreturile in imobiliare vor creste la nesfarsit'. Nu poti blamascolile de afaceri pentru lacomia managerilor. Cu toate acestea,cred ca scolile de business au pus prea mult accentul pe tehnicisimple, si nu pe valori. Managerii trebuie sa realizeze ca auanumite responsabilitati si ca trebuie sa existe o anumita doza deautocontrol, ca nu poti sa lasi totul la indemana pietelor libere",spune decanul WU Executive Academy.

In ultimul an au existat mai multe voci care au sustinut cascolile de business ar putea fi considerate responsabile pentrucriza economica, in conditiile in care multi dintre executivii depe Wall Street absolvisera programe de MBA sau EMBA la reputatescoli de afaceri.

In finante, trebuie sa vorbim mai mult desprerisc

Domeniile mari pe care se axeaza predarea in cadrul scolilor deafaceri finante, marketing, strategie si HR nu se vor schimbafundamental. "Mai degraba se va schimba ce se preda in interiorulacestor domenii, in sensul ca, in finante, nu iti vei mai petrecetot timpul vorbind despre instrumente financiare, ci te vei gandimai mult la risc. In marketing poate vom vorbi mai mult despre cumsi ce sa vinzi claselor sociale mai sarace, cele mai afectate decriza. In HR, cum sa motivezi oamenii si cu altceva in afara debani."

Schlegelmilch crede ca mai degraba pot fi considerateresponsabile institutiile financiare care ar fi trebuit sasupervizeze si sa reglementeze activitatea de pe pietelefinanciare. "Au esuat sa prevada ce urma sa se intample. Au existatvoci in mediul economic si de business care au avertizat cu privirela iminenta unei crize. Poate ar fi trebuit sa fie mai puternice,sa se faca auzite mai bine."

"Poti sa ai un program excelent, profesori excelenti si ouniversitate reputata in spate, dar daca nu ai studenti buni, cuexperienta relevanta, toate acestea se pot dovedi inutile. Preferamsa avem doar 15 studenti foarte buni intr-un an decat 30 dintrecare poti sa uiti cu usurinta cine sunt jumatate", explica seful WUExecutive Academy, care ofera de 10 ani programul de EMBA inAustria si de 2 ani in Romania.

Programul de EMBA WU este cel mai scump de pe piata locala,costul pentru cele 14 luni de studiu fiind de 35.000 de euro.Celelalte programe de MBA sau EMBA din Romania nu costa mai mult de20.000 de euro. "Pretul mai ridicat pe care il cerem ne permite saangajam profesori mai buni". Crede ca sunt suficienti manageri inRomania care isi pot permite sa plateasca integral pentru programulWU Executive Academy, insa piata nu este inca suficient de educatain acest sens. "Daca te gandesti la cati oameni isi cumpara masina,este evident ca exista putere de cumparare. O masina scumpa costamai mult decat un MBA si o schimbi de cateva ori de-a lungulvietii".

Pentru primele doua promotii care au absolvit pe piata locala,programul a functionat pe baza unui sistem de burse acordate inparteneriat de Erste Bank/ BCR si OMV/Petrom, care au sponsorizatin fiecare an 20 din cele 30 de locuri. In acest an, WU ExecutiveAcademy va oferi 20 de burse in valoare de 15.000 de euro. Cea de-atreia serie a programului va incepe in luna decembrie a acestuian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO