Companii

Nuclearelectrica aduce energie pe OPCOM cu 20% mai ieftina. Va cumpara Electrica?

Nuclearelectrica aduce energie pe OPCOM cu 20% mai ieftina. Va cumpara Electrica?

Click pentru imaginea marita

13.03.2007, 19:32 44

Nuclearelectrica va participa azi si mane, in calitate de vanzator, la doua licitatii pe piata contractelor bilaterale, gazduita de operatorul pietei de energie OPCOM, toate ofertele avand un pret de pornire de maximum 140 de lei (41 euro) pe MWh si minimum 139 de lei (40 de euro) pe MWh. La acest pret de pornire, probabil cel mai interesat cumparator este Electrica, tinand cont de problemele de achizitionare de energie cu care se confrunta compania.
"Am depus garantiile necesare pentru a putea participa la aceasta tranzactie. Vom fi acolo", a declarat Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica.
Pretul oferit de Nuclearelectrica este exterm de mic in comparatie cu preturile practicate de complexurile energetice ale caror oferte pornesc de la minimum 170 de lei pe MWh (50 de euro), dar care au si costuri de productie mai mari. Preturile de pornire in cadrul licitatiilor Nuclearelectrica sunt cu 20% mai mici decat media preturilor de pornire practicate pana acum. Oferta de vanzare a Nuclearelectrica se poate dovedi o buna oportunitate pentru Electrica de a-si reface partial deficitul de energie cu care se confrunta de la inceputul lunii aprilie.
Perioada de livrare pentru energie de la Nuclearelectrica incepe exact din momentul in care expira ordinul dat de Ministerul Economiei si Comertului prin care majoritatea producatorilor au fost obligati sa-si prelungeasca contractele cu Electrica la cererea consumatorilor eligibili ai companiei. Nuclearelectrica ofera o cantitate de 218.400 de MWh (100 MW - jumatate din consumul anual al combinatului Mittal Steel Galati), adica de 5 ori mai mica fata de necesarul Electrica pana la sfarsitul anului. Perioada de livrare este cuprinsa intre 01.04.2007 ? 30.06.2007.
La licitatiile esuate la care a participat Electrica pana acum, acesta a incercat sa cumpere 3,4 TWh de pe Bursa la preturi de maximum 172 de lei.
Nuclearelectrica a avut anul trecut o productie record de energie in valoare de 5,6 TWh, aproximativ 10% din consumul total de energie. Punerea in functiune a celui de-al doilea reactor nuclear va dubla practic productia Nuclearelectrica.
In prezent, bursa de electricitate trece printr-un amplu proces de restructurare care are ca obiectiv tranzparentizarea tranzactiilor incheiate intre participanti. O prima masura in acest sens a fost publicarea preturilor de atribuire in cazul contractelor de energie, subiect larg dezbatut in ultima vreme. Ceea ce se observa este faptul ca de la luarea acestei decizii, pe 9 februarie, preturile de atribuire au inregistrat un regres. Dupa ce, spre sfarsitul lunii februarie, preturile la contractele cu energie au escaladat pana la 184 de lei (54 de euro) pe MWh, in prezent acestea s-au stabilizat la aproximativ 170 de lei (50 de euro) pe MWh, in scadere cu 8% fata de perioada analizata.
"Unul dintre motivele care au stat la baza acestei reduceri este faptul ca preturile de atribuire sunt acum publice. Pe de alta parte, conditiile meteo din ultima vreme au favorizat producerea de energie electrica. Aceasta evolutie indica faptul ca piata se stabilizeaza", spune Victor Ionescu, directorul general al OPCOM. Preturile variaza si in functie de regimul in care este livrata energia (banda, semibanda etc.)
O alta masura care va schimba bursa de energie este lansarea unei noi platforme de tranzactionare, de tip forward (la termen) denumita Piata Centralizata a Contractelor la termen cu livrare Fizica (PCCF), incepand cu data de 15 martie.
"Din punct de vedere operational, putem incepe pe 15 martie. Conform regulamentului insa, ofertele de vanzare trebuie trimise obligatoriu cu cinci zile inainte. Deocamdata nu am primit nicio oferta, dar asteptam. In acest moment, pe PCCF se pot depune doar oferte de vanzare", a declarat Ionescu. Astfel, in prima zi de tranzactionare pe PCCF nu se va inregistra nicio tranzactie.
Diferenta fata de piata contractelor bilaterale consta in posibilitatea negocierilor intre cumparator sI vanzator pana ce partile ajung la un accord comun in ceea ce priveste pretul de atribuire al contractului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO