Companii

Nuclearelectrica: Vom fi cel mai mare producator de energie

25.08.2006, 20:08 22

Nuclearelectrica, ce opereaza centrala de la Cernavoda, va deveni cel mai mare producator de energie electrica in 2007, dupa punerea in functiune a reactorului al doilea al centralei, a declarat, ieri, Viorel Marculescu, director adjunct al Unitatii II.
Potrivit acestuia, in luna iulie a anului viitor, reactorul doi al centralei va intra in functiune la capacitate maxima cu o putere de 700 MWh. In aceste conditii, cu doua reactoare functionale, centrala de la Cernavoda va asigura 18-20% din consumul intern de energie.
"Constructia reactorului doi al centralei nuclearelectrice de la Cernavoda a costat 917 milioane de euro", a declarat Codrut Seres, ministrul economiei si comertului. In prezent, lucrarile la Unitatea II sunt finalizate in proportie de 91,2%, fiind pus in functiune pentru probe deja circa 44,6% din noul reactor.
Costul de productie al energiei nucleare produse la Cernavoda este cu 50% mai scazut fata de cele inregistrate in termocentrale, respectiv cu 20 - 30% sub costurile complexurilor energetice.
In ceea ce priveste Unitatile III si IV, intr-un an si jumatate va fi constituita compania de proiect, dupa ce, in prealabil, va fi supusa dezbaterii guvernului, care va trebui sa aleaga intre trei scenarii de finalizare a celor doua reactoare - 100% privat, 51% privat - 49% stat si 100% de catre stat.
Termenul estimat pentru finalizarea Unitatilor III si IV este la orizontul anilor 2012 - 2013. Centrala de la Cernavoda dispune de cinci reactoare, de tehnologie canadiana de tip CANDU. Unitatea I, singura functionala in acest moment, va intra in revizie pe 9 septembrie pentru 25 de zile. Iesirea din sistemul national a centralei, care are o cota de piata de 10%, va fi compensata de livrarile Hidroelectrica din diminuarea exporturilor de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO