Companii

O mie de companii au maşini în leasing operaţional

O mie de companii au maşini în leasing operaţional

Autor: Bogdan Alecu

10.03.2011, 23:52 96

Numărul de maşiniînchiriate de companii în regim de leasing operaţional va creşte înacest an cu aproape 15% faţă de anul anterior la 35.000 - 37.000 deunităţi potrivit estimărilor Asociaţiei Societăţilor de LeasingOperaţional (ASLO).

Astfel, businessultotal al firmelor de leasing operaţional va ajunge în acest an lapeste 250 mil. euro, în creştere cu 25% faţă de 2010.

"Creşterea va veni fiedin găsirea de clienţi noi, fie prin creşterea organică aclienţilor deja existenţi, care pe lângă maşinile înlocuite vorcomanda un număr suplimentar de automobile. Avem şi vânzări noi,dar piaţa totală va fi influenţată de numărul de ieşiri", a spusBogdan Apahidean, preşedintele ASLO, care mai deţine şi funcţia dedirector general al LeasePlan România, unul din primii treijucători din piaţă. Noii clienţi vin în special din domeniulindustriei, al energiei, bancar, bunuri de larg consum, acesteafiind domeniile care au în general portofolii în leasinguloperaţional.

Pe piaţa locală leasingul operaţional reprezintă aproximativ 20%din totalul pieţei de leasing auto, în timp ce în Europa de Vestprocentul urcă la aproape 40%. Cea mai mare companie de leasingoperaţional de pe piaţa locală din punct de vedere al flotei aflateîn administrare este Porsche Mobility, parte a Porsche FinanceGroup România, cu peste 5.400 de unităţi pentru 240 de clienţi,urmată de ALD Automotive cu 5.300 de maşini şi 230 de clienţi şiLeasePlan cu 4.820 de unităţi pentru 160 de clienţi.

"La Leaseplan primiicinci clienţi au 80% din totalul portofoliului de maşini. Noi avemcea mai mare flotă cu Petrom de peste 1.400 de maşini. Următoarelesunt de ordinul sutelor de unităţi", a subliniat Bogdan Apahidean.Printre maşinile din flota Petrom se numără şi autoturisme SkodaOctavia. Compania a înregistrat anul trecut afaceri de 25,4 mil.euro. La nivelul pieţei, flote de peste 1.000 de maşini mai deţinşi cei de la ALD Automotive pentru Orange sau Arval pentruEnel.

Una creşte, altascade

Piaţa de leasingoperaţional a crescut anul trecut cu 14% faţă de 2009, la aproape31.900 de maşini pentru mai mult de 1.000 de companii. Dintreacestea, 70% dispun de servicii complete de leasing operaţional,finanţare şi management de flote, aproape 23% numai de managementde flote, iar 7,2% numai de finanţare în regim leasing operaţional.Spre comparaţie, leasingul financiar, care în 2007, cel mai bun anpentru vânzările de maşini, depăşea 5 mld. euro, a scăzut anultrecut cu 14% faţă de 2009, valoarea pieţei depăşind uşor pragul de1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO