Companii

Ofensiva italienilor pe piata pastelor: Producatorul Bucovina arunca pastele Zara in lupta cu Barilla

25.04.2010, 23:07 1786

Zara, al doilea mare producator italian de paste, cu afaceri de175 mil. euro, intra pe piata locala printr-un parteneriat cuimbuteliatorul apei Bucovina. Cel mai mare competitor va fiBarilla, pe o piata dominata de branduri romanesti.

Zara este primul brand strain pe care Rio Bucovina il distribuiela nivel national, iar reprezentantii companiei au anuntat caintentioneaza sa-si dezvolte portofoliul de branduriinternationale. Pastele vor fi aduse din cele doua fabrici detinutede Zara in Italia.

"Am luat decizia de a creste businessul de distributie pentru adiminua sezonalitatea vanzarilor. Suntem in discutii cu alti treiproducatori externi", a declarat Cristian Serban, directorulexecutiv al Rio Bucovina.

Compania, care detine o unitate de imbuteliere a apei la VatraDornei si o fabrica de sucuri in Timisoara, a avut anul trecut ocifra de afaceri de 28 mil. euro. Serban prognozeaza un avans de 5%al vanzarilor de produse importate in acest an fata de 2009,similar cresterii previzionate pentru sucurile si apa imbuteliatela nivel local.

Vanzarile de paste Zara la nivel local pot fi estimate astfel lacateva sute de mii de euro in cele sapte luni ramase pana la fineleanului.

Italienii, inventatorii pastelor, isi fac simtita prezenta totmai mult pe piata locala de profil. In 2007, compania FoodCo,detinuta de grupul Colussi - unul dintre cei mai mari producatoridin industria alimentara din Italia - a achizitionat 60% dincompania romaneasca Pangram, al treilea mare jucator pe piatapastelor la acel moment cu brandurile Monte Banato si Agnesi.

Piata pastelor fainoase, cu vanzari anuale de peste 50 mil.euro, este dominata in prezent de branduri locale, printre cele maimari fiind Pambac, Baneasa, Monte Banato sau Arnos. Producatoriilocali aveau impreuna circa 95% din piata in anul 2007, potrivitultimelor date disponibile.

Barilla este un brand situat pe segmentul premium de pret, pecare va intra si Zara.

"Vrem sa pozitionam produsele Zara sub brandul Barilla, capret", a mai spus Serban.

Va produce Zara in Romania?

"Nu am avut discutii legate de productia pastelor la nivellocal. Un inconvenient pentru demararea productiei ar putea filipsa materiei prime in Romania, pentru ca pastele Zara suntfabricate din grau dur", a mentionat directorul executiv al RioBucovina.

Barilla, cel mai mare producator de paste din lume, cu afaceride circa 3 miliarde de euro in industria panificatiei, activeaza inRomania prin distribuitori locali.

Brandul figureaza in Top 10 marci de paste vandute in Romania,pe o piata foarte fragmentata, potrivit datelor din piata din2007.

Cine este Rio Bucovina

Rio Bucovina este in prezent al 5-lea mare imbuteliator de apaminerala, dupa Romaqua, Coca-Cola Hellenic, European Drinks siPerla Harghitei, pe o piata estimata in jurul a 300 mil. euro sidominata de antreprenori locali. Compania este detinuta de omul deafaceri de origine siriana Ahmad Khatab.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO