Companii

Oferta lui Patriciu pentru fondul imobiliar Fabian a convins peste o treime din actionari

Oferta lui Patriciu pentru fondul imobiliar Fabian a convins peste o treime din actionari

Cladirea de birouri Banu Antonache din zona Floreasca a fost una dintre primele achizitii ale Fabian in Romania, in 2005, printre chiriasi numarandu-se Garanti, DTZ sau General Motors

11.01.2009, 18:52 81

Dinu Patriciu, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri romani, detine sau a ajuns la acorduri prin care urmeaza sa cumpere prin intermediul fondului Black Sea Global Properties un numar total de 32,5 milioane de actiuni ale firmei Fabian Romania, reprezentand 64,1% din firma, a anuntat compania.

Omul de afaceri a facut la sfarsitul lunii decembrie o oferta prin care se angajeaza sa cumpere intregul fond listat la bursa de la Londra pentru ceva mai mult de 50 de milioane de euro, respectiv un pret de 1 euro per actiune. El detinea la vremea respectiva 25,2% din actiunile firmei, astfel ca in mai putin de o luna omul de afaceri a reusit sa atraga inca 38,9% din actiuni.
La momentul respectiv, capitalizarea Fabian era la jumatate fata de pretul oferit de Patriciu, pentru ca la sfarsitul saptamanii trecute Fabian sa valoreze pe bursa 43,8 mil. lire sterline, respectiv 49,4 milioane de euro. Ceilalti actionari ai Fabian sunt asteptati sa accepte oferta pana la data de 28 ianuarie a acestui an.
Fondul de investitii Fabian a devenit activ pe piata locala in 2005, cand a inceput sa achizitioneze in special cladiri de birouri finalizate, primele doua proprietati trecute in portofoliu fiind Cascade Office Building din zona Pietei Victoria si Banu Antonache din zona Floreasca. Ulterior, compania si-a largit aria de activitate, intrand si in parteneriate pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidentiale sau cladiri de birouri, cum este cazul proiectului New Town din Capitala, realizat alaturi de Mivan, sau al cladirii de birouri Lakeview, aflata in constructie alaturi de AIG/Lincoln.
In total, Fabian controleaza pe piata locala 11 proiecte imobiliare, cu o valoare de piata estimata la 84,7 milioane de euro la jumatatea anului trecut. Intre timp, valorile proprietatilor imobiliare au fost ajustate semnificativ, pe fondul crizei de lichiditati care a lasat proprietarii interesati de vanzare fara cumparatori.
Investitorii cu lichiditati, cum este si cazul lui Dinu Patriciu, care a incasat circa 1,6 miliarde de dolari de la KazMunaiGaz din vanzarea pachetului majoritar de actiuni de la Rompetrol, ar putea realiza si alte investitii in imobiliare in urmatoarea perioada.
Dinu Patriciu este implicat si in alte proiecte imobiliare, avand printre altele in dezvoltare si ansamblul Smart City, format din birouri, locuinte si spatii comerciale, realizat alaturi de Rompetrol si Immorent.
Constructia la Smart City ar trebui sa inceapa in cea de-a doua jumatate a acestui an, investitia in proiectul realizat pe terenul de 4,4 hectare din Capitala fiind estimata la 300 de milioane de euro.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO