Companii

Oil Terminal vede profit dublu la afaceri mai mari cu 40%

12.10.2005, 18:33 9

Compania Oil Terminal Constanta, cel mai mare operator portuar maritim din Romania, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de circa 140 mil. lei (39 mil. euro), cu circa 40% mai mare comparativ cu anul trecut si fata de estimarile de la inceputul acestui an.

Compania prognozeaza de asemenea obtinerea unui profit net de peste 10 milioane de lei (2,8 milioane de euro), nivel dublu fata de 2004.

"Realizarile de pana acum ne indreptatesc sa estimam obtinerea unor rezultate financiare peste cele prognozate la inceputul acestui an. Cresterea se datoreaza, in primul rand, scurtarii timpilor de operare si fluidizarii activitatii, care ne-au permis utilizarea la maxim a capacitatilor disponibile. Astfel, in primele sapte luni am obtinut un profit de 12 milioane de lei (circa 3,3 mil. euro - n.r.)", a declarat Mihai Lupu, presedintele Consiliului de Administratie si directorul general al Oil Terminal Constanta.

La inceputul acestui an, Oil Terminal prognoza realizarea unor vanzari de 110 milioane de lei (30,5 milioane de euro) si un profit net de 3,45 milioane de lei (aproape 1 milion de euro).

"Traficul previzionat initial a fost depasit in fiecare luna. In septembrie, de exemplu, traficul de produse petroliere prin Oil Terminal s-a ridicat la 1,6 milioane de tone, fata de un nivel previzionat de 920.000 de tone. Acesta este un nivel record in istoria companiei", a aratat Lupu. "Totusi, volumul marfurilor care vor tranzita Oil Terminal va mai scadea in urmatoarele luni. Luna aceasta asteptam un trafic mai redus, avand in vedere ca majoritatea rafinariilor deruleaza lucrari de revizie in aceasta perioada", a mai precizat directorul Oil Terminal.

Cel mai important client al opera-torului portuar ramana in continuare rafinaria Petromidia, cu o pondere de 25% in traficul total. Alti clienti importanti ai companiei sunt Petrom, LukOil si Rafo.

Pana la sfarsitul acestui an, Oil Terminal isi mai propune realizarea unor investitii de peste 10 milioane de lei (2,8 milioane de euro). "Investitiile pe care le vom derula in urmatoarele luni sunt numai pe partea de mediu. Intentionam sa inlocuim toate conductele depasite moral sau cu defectiuni", a precizat Lupu.

Oil Terminal isi propune marirea sigurantei in exploatare a instalatiilor prin scoaterea treptata la suprafata a retelei de conducte ingropate, cat si prin inlocuirea pompelor vechi, de vehiculare a produselor, cu altele noi.

Oil Terminal este cel mai mare operator via mare din Romania, avand ca obiect de activitate prestarea de servicii privind primirea, depozitarea, conditionarea si expedierea titeiului, a produselor petroliere si a produselor chimice lichide. Compania, care a fost declarata societate comerciala de interes strategic, opereaza rezervoarele, conductele de transport al titeiului si al produselor petroliere, statiile de pompare si alte instalatii aferente livrarilor de produse petroliere prin porturile de la Marea Neagra.

Principalul actionar al operatorului portuar este Ministerul Economiei si Comertului, cu o detinere de peste 69,6% din actiunile Oil Terminal. Restul capitalului social se afla in posesia actionarilor minoritari, cu detineri sub 5%. Compania este listata la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Ultimul pret de tranzactionare pentru actiunile Oil Terminal a fost de 0,262 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea bursiera a companiei este de 44,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO