Companii

Oltchim cauta 25 mil. euro de la fonduri de investitii

13.05.2005, 19:03 24

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea vrea sa atraga peste 25 de milioane de euro de la fonduri de investitii pentru a mari capacitatea de productie pe segmentul materialelor de constructii si pentru a finanta o investitie in fabricarea de produse chimice.

Oltchim intentioneaza sa creeze societati mixte cu fondurile de investitii pe care vrea sa le atraga in afacere. Este vorba de capacitatile de productie pentru profilele din PVC (policlorura de vinil) utilizate ca tamplarie la geamul termopan, panourile termoizolante produse la Oltchim si utilizate ca materiale de constructii si de poliesteri, folositi inclusiv la producerea sticlelor PET.

"Investitiile de care avem nevoie pentru marirea capacitatii de productie sunt de 12 milioane de euro pentru profilele din PVC, 3,5 milioane de euro pentru panourile termoizolante de tip Oltpan si de 10 milioane de euro pentru marirea capacitatii de productie la poliesteri," spune Constantin Roibu, directorul general al Oltchim. El a mai precizat ca exista fonduri de investitii care s-au aratat interesate, dar nu a dorit sa precizeze numele acestora.

Capacitatea de productie a profilelor din PVC utilizate ca tamplarie pentru geamurile termopan ar urma sa fie majorata de cinci ori pana la 20.000 de tone pe an, cea pentru panourile termoizolante din poliuretan, utilizate in constructii, ar urma sa creasca de aproape sapte ori pana la 2 milioane de metri patrati pe an. Oltchim vrea, de asemenea, sa infiinteze o societate care sa produca poliesteri.

Cele trei companii mixte ar urma sa asigure vanzarile pentru o parte a productiei Oltchim. PVC-ul este principalul produs al combinatului. Compania a incercat in ultimii ani sa se extinda pe verticala prin fabricarea unor produse cu valoare adaugata mai mare avand la baza PVC, iar investitiile care ar urma sa fie realizate reprezinta continuarea acestei strategii.

Combinatul a reusit pentru prima data anul trecut o crestere semnificativa a vanzarilor, care s-au ridicat la 339 milioane de euro, in crestere cu aproape 60% in euro fata de 2003.

Compania a inceput si anul acesta cu rezultate in crestere, majorandu-si cu aproape 250% profitul din primul trimestru. Cifra de afaceri a fost cu 16% mai mare fata de perioada similara a anului trecut.

Procesul de privatizare a companiei urmeaza sa fie initiat in cursul semestrului al doilea din acest an, dupa rezolvarea litigiilor cu actionarii minoritari privind conversia in actiuni a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Actiunile Oltchim listate la Bursa au fost printre putinele castigatoare din ultimele saptamani pe fondul rezultatelor in crestere raportate dupa primele trei luni.

Actiunile au depasit saptamana aceasta 3.000 lei/actiune, capitalizarea bursiera a Oltchim ajungand la aproape 300 milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO