Companii

Ovidiu Buluc, Farmexim: Ne-am revazut estimarile pentru acest an, iar in 2009 luam in calcul doua variante de buget din cauza cursului

Ovidiu Buluc, Farmexim: Ne-am revazut estimarile pentru acest an, iar in 2009 luam in calcul doua variante de buget din cauza cursului

Ovidiu Buluc, fondatorul Farmexim: Nu stim inca pe ce curs vom merge. Daca Guvernul ar fi prezentat un proiect de buget am fi ales si noi acelasi nivel. Probabil ca il vom face in doua variante. Eu personal nu cred in acest curs de 3,9 lei pentru un euro, si il vad ducandu-se la 3,7 lei.

09.10.2008, 18:00 103

"In primele sase luni am inregistrat o crestere de 42% a vanzarilor si o pierdere de 6 milioane de lei. Niciodata nu am fost in situatia de a avea pierderi si din operational si din financiar", a motivat Buluc decizia de revizuire a strategiei pentru trimestrul trei.

In aceste conditii, conducerea distribuitorului a stabilit o temperare a ritmului de crestere a vanzarilor, si focusarea pe produsele din portofoliu ale caror marje nu sunt negative. In urma noilor masuri, Buluc estimeaza (datele finale nefiind disponibile in acest moment) ca dupa noua luni Farmexim este la limita profitabilitatii, la vanzari in crestere cu 13% comparativ cu acelasi interval din 2007. Cu toate acestea, perspectivele pentru ultima decada a anului sunt "sumbre pentru ca din moment ce nu livram, nici vanzarile nu vor creste".
Distribuitorii traverseaza o perioada tulbure in prezent, cand pe fondul neactualizarii pretului la medicamentele de import de catre Ministerul Sanatatii au sistat livrarea catre farmacii.
"Am inchis un depozit si am renuntat la aproape 60 de angajati, in conditiile in care faceam angajari in fiecare an", spune Buluc. Astfel, restructurarea a afectat circa 10% din angajatii companiei, care raportase la finalul lui 2007 un efectiv de 560 de salariati.
De altfel, distribuitorii farma au anuntat saptamana aceasta ca la nivelul industriei restructurarea a afectat deja 100 de oameni, in conditiile in care s-au inchis opt depozite.
Farmexim a terminat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 496 mil. lei (148,6 mil. euro), si cu un profit de 5,8 mil. lei (1,7 mil. euro), ceea ce situeaza compania intre primii jucatori pe piata de profil. Targetul legat de cifra de afaceri a fost stabilit initial la 180 mil. euro in acest an.
"Am facut o reasezare a bugetului pe 2008, in sensul ca am revizuit in scadere cu 5% estimarile initiale, ceea ce se datoreaza nemodificarii pretului", a mai precizat Buluc. El este de parere ca din cauza preturilor, un distribuitor pierde anual in jur de 15-16 mil. euro la nivelul vanzarilor.
"Pe baza acestei rectificari, lucram la un buget pe 2009 care prevede o crestere de 20%, care speram sa fie gata in jur de 15-20 noiembrie", a continuat seful Farmexim.
El a stabilit un nivel al cheltuielilor care a fost trimis celor trei sefi regionali (Farmexim fiind impartita in trei zone), care la randul lor vor discuta cu directorii de filiale, iar intr-un interval de doua-trei saptamani sa se intalneasca pentru propunerile finale.
Principala problema pe care o ridica construirea bugetului pentru 2009 este cursul de schimb.
"Nu stim inca pe ce curs vom merge. Daca Guvernul ar fi prezentat un proiect de buget am fi ales si noi acelasi nivel. Probabil ca il vom face in doua variante. Eu personal nu cred in acest curs de 3,9 lei pentru un euro, si il vad ducandu-se la 3,7 lei", a continuat Buluc.
O parte dintre investitiile bugetate pentru urmatoarea perioada au fost puse in stand-by, printre acestea numarandu-se proiectul unui grup social pentru angajati si o noua baza logistica ce necesita investitii de 15-20 mil. euro.
"Vroiam sa achizitionam un teren pentru o viitoare baza logistica pentru ca ne gandeam ca aceasta zona (Pipera - n. red.) va deveni foarte aglomerata si ne va fi greu sa venim cu masinile de marfa. Aveam in plan achizitia unui teren la 20-25 km de nordul Bucurestiului pentru ca peste trei-patru ani sa construim o baza logistica de dimensiuni mari. Deocam-data acest proiect este in stand-by", spune Buluc care precizeaza ca achizitia terenului ar fi presupus 1,5 mil. euro, iar investitia propriu-zisa ar fi fost de 15-20 mil. euro, dar care nu ar fi intrat in discutie inainte de 2010-2011.
Cu toate acestea, distribuitorul a bifat cateva investitii de la inceputul anului. Prima dintre ele a fost achizitia pentru 3 mil. euro a unei hale de 4.000 de metri patrati in Pipera care va dubla capacitatea pe care Farmexim o opereaza acolo. Compania este de asemenea in curs de finalizare a depozitului de la Timisoara.
Farmexim este unul dintre primii distribuitori din Romania, Ovidiu Buluc punand bazele companiei in urma cu 18 ani si jumatate. Buluc spune ca situatia creata prin mentinerea in ultimul an si jumatate a pretului la medicamente este "fara precedent" in industrie.
"Au fost perioade in care devalorizarile de 15-20% erau frecvente insa aveam marjele de distributie care le acopereau. In intervalul 1996-1997 marjele erau de 55%, iar pana in 2005 au fost de 26,5%", spune actionarul Farmexim.
El afirma ca evolutia cursului de schimb este determinata de criza de pe piata financiara mondiala.
"Cresterea economica nu cred sa fie atat de solida, si asta daca e sa ne gandim ce are la baza: consumul si intr-o mai mica masura constructiile. Consider ca nivelul de 3,9 lei pentru un euro daca este real este conjunctural si va duce la o inflatie teribila. In acest caz nu stiu care dintre parametrii macroeconomici mai pot fi indepliniti", este de parere Buluc.
Pe langa distribuitorul Farmexim, exista si grupul cu acelasi nume, din care mai fac parte reteaua de farmacii Help Net, dar si compania de import si distributie de cosmetice Green Net.
Lantul de farmacii Help Net a fost infiintat in 1998. Grupul Farmexim a inregistrat o cifra de afaceri cumulata de 205 mil. euro in 2007, cu circa 5% mai mult comparativ cu estimarile initiale.
 
Unul dintre primele businessuri din farma
  • In 1990, Ovidiu Buluc punea bazele companiei Farmexim, unul dintre primii distribuitori de medicamente de pe piata locala, o companie care se mentine si astazi intre jucatorii din top 10 in industria de profil.
  • Absolvent al Facultatii de Comert Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice, Buluc a lucrat in intervalul 1980-1990 in cadrul Uzinexport, unde a fost sef de serviciu.
  • Treptat, Farmexim s-a transformat din distribuitor, intr-un grup de firme care mai cuprinde reteaua de farmacii Help Net, cu 102 unitati (potrivit ultimelor date disponibile) si importatorul si distribuitorul de cosmetice si suplimente nutritive Green Net, iar pe Buluc intr-unul dintre cei mai puternici executivi din industria farma locala.
  • In ultimii ani au inceput sa apara si ofertele de preluare din partea marilor distribuitori europeni, oferte care insa au fost refuzate de antreprenorul roman.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO