Companii

Paltineanu, UniCredit CA IB: Fondurile de investitii internationale au inceput sa aiba mai mult discernamant

30.11.2007, 14:13 51

El spune, de asemenea, ca piata tranzactiilor cu companii se apropie de un punct de inflexiune, pentru ca o serie de antreprenori locali. Acestia au fost incurajati de perioada de efervescenta de pe piata fuziuni si achizitii din ultimii ani si cer prea mult pentru a-si vinde companiile, iar investitorii, strategici sau financiari, manifesta din ce in ce mai mult "discernamant" atunci cand isi evalueaza alternativele.
UniCredit CA IB Romania este parte a UniCredit Markets & Investment Banking, divizia de corporate finance si investment banking a grupului financiar UniCredit, care detine in Romania si UniCredit Tiriac Bank.
Sucursala a UniCredit CA IB AG, UniCredit CA IB Romania este specializata in consultanta pentru fuziuni si achizitii, pentru accesarea pietelor de capital interne si internationale si in identificarea si structurarea oportunitatilor de investitii ale grupului UniCredit.
Criza creditelor ipotecare subprime din Statele Unite, care a dominat anul acesta pietele financiare si care s-a extins pe toate pietele de creditare, nu a afectat doar valoarea bancilor si fondurilor de investitii care au finantat ipoteci in Statele Unite. Turbulentele urmeaza sa afecteze si valoarea companiilor din toate sectoarele, deoarece banii disponibili pe piata pentru achizitii de companii sunt mai putini decat in trecut.
"Criza financiara de pe pietele internationale, care se manifesta si prin scaderea apetitului pentru acordarea de finantare, s-ar putea traduce prin scaderea multiplilor de EBITDA la care se tranzactioneaza companiile sau, cu alte cuvinte, a valorii acestora. Marea majoritate a achizitiilor sunt structurate in maniera leveraged buyout, adica sunt finantate si cu credite bancare, nu doar cu equity de la investitori, iar scaderea apetitului bancilor pentru finantare se traduce prin scaderea banilor disponibili pentru achizitii, iar aceasta duce la scaderea pretului acestora", spune Paltineanu.
"In consecinta, cred ca pe piata se prefigureaza o schimbare a mixului de finantare pe care companiile o atrag in favoarea finantarilor prin equity (vanzare de actiuni - n. red.), iar asta pentru ca bancile vor fi mai prudente in privinta imprumuturilor acordate companiilor", a adaugat el.
De altfel, el spune ca pe piata exista semnale ca din ce in ce mai multe companii intentioneaza sa atraga finantare prin emisiune de actiuni pe Bursa.
"Sunt multe companii care vor sa se listeze, insa de ceea ce duce lipsa Bursa locala sunt in principal companiile reprezentative, blue-chip-urile care sa ofere adancime pietei si sa atraga investitori."
Paltineanu spune ca, paradoxal, o companie romaneasca care se listeaza pe piata locala poate deveni mai vizibila pentru investitorii straini decat daca se listeaza la Londra.
"Managerii de portofolii din strainatate care sunt interesati de Romania au in primul rand simbolurile romanesti pe ecranele de tranzactionare si le este destul de greu sa mai urmareasca si cele cateva companii care se tranzactioneaza la Londra sau pe alte piete si care sunt acolo ca o picatura de apa intr-un ocean."
Paltineanu crede ca piata tranzactiilor private cu companii locale s-ar putea apropia de un punct de inflexiune, pentru ca cererea si oferta se intalnesc tot mai greu.
"Acum trei sau patru ani, cand fondurile de investitii veneau in Romania sa caute companii de cumparat, cautau si gaseau "chilipiruri", pentru ca erau multe companii care aveau nevoie de restructurare si piata era dominata de incertitudine. Intre timp lucrurile s-au schimbat. Acum piata apartine detinatorilor de active. Foarte multe fonduri de investitii au intrat pe piata dupa aderarea la Uniunea Europeana, iar oportunitatile de cumparare la pret de arbitraj sunt tot mai greu de gasit. Acum fondurile platesc multipli ridicati, dar si pretentiile vanzatorilor au crescut, uneori chiar foarte mult.
Daca actiunile cotate au inregistrat incepand din vara acestui an o corectie, dupa entuziasmul care a urmat aderarii la Uniunea Europeana, de "corectie" se vorbeste si pe piata investitiilor de tip private-equity.
"Se poate spune ca a inceput o corectie pe piata investitiilor private. In primul rand este vorba de o crestere a "discernamantului" investitorilor, care nu mai accepta sa cumpere orice companie la orice pret", spune Paltineanu.
El crede ca piata trece printr-un punct de inflexiune, pentru ca numarul tranzactiilor de private-equity s-a redus, iar asta pentru ca proprietarii de companii asteapta niste preturi foarte mari, dar pe care investitorii nu mai sunt dispusi sa le plateasca.
Criza de pe piata creditelor va afecta pe termen mediu si lung si unele din companiile de pe piata locala, in sensul accesului la finantare, iar acestea vor fi companiile care nu detin o pozitie solida pe piata.
"Companiile mari si solide, care sunt lideri de piata, nu vor avea de suferit din cauza acestor schimbari de pe piata creditarii. Cele mijlocii, cu pozitii medii pe piata, vor fi afectate intr-o oarecare masura, insa aceasta s-ar putea sa fie spre binele lor, pentru ca noile conditii de pe piata creditelor le vor obliga sa se restructureze. Cele mai afectate vor fi insa companiile cu o situatie financiara slaba, pentru ca acestea vor incepe sa nu mai aiba acces la finantare si asta pentru ca cei care le ofera finantare vor fi din ce in ce mai precauti din dorinta de a evita o noua criza pe piata creditarii asemanatoare cu cea prin care trece acum piata internationala."
El spune ca cele mai multe din fondurile mari, recent intrate pe piata locala, venite sa caute afaceri pe piata locala dupa aderare, datorita faptului ca sunt dedicate tarilor din Uniunea Europeana, sunt in cautare de tranzactii cuprinse intre 50 si 500 de milioane de euro.
Pe de alta parte, Paltineanu spune ca multe dintre businessurile locale au o importanta componenta imobiliara, cu alte cuvinte pretul pe care antreprenorii il cer pentru a vinde din actiuni se bazeaza intr-o mare masura pe terenurile si cladirile pe care companiile le detin, dar acest lucru nu este intotdeauna preferat de fondurile de investitii, care in marea lor majoritate cauta sa cumpere ori afaceri, ori proprietati imobiliare, si doar de foarte putine ori au apetit pentru ambele.
"Investitorilor le vine greu sa cumpere businessuri care au o importanta componenta imobiliara atat timp cat acesta nu este domeniul in care doresc sa investeasca. Iar fondurile de investitii au reguli foarte stricte in privinta a ceea ce pot face cu banii pe care ii au sub administrare", spune Paltineanu.
Multe foste fabrici din epoca comunista sunt localizate pe terenuri din zona centrala a oraselor, terenuri ale caror preturi au explodat in ultimii ani, aruncand in aer si valoarea companiilor respective. O parte din acestea au inceput insa sa renunte la terenurile valoroase, mutandu-se in afara oraselor si vanzand terenurile dezvoltatorilor imobiliari.
UniCredit CA IB Romania are trei arii de activitate si anume consultanta pentru fuziuni si achizitii, fiind consultanti fie de partea cumparatorilor, fie de cea a vanzatorilor, consultanta pentru atragerea de capital pe pietele publice de capital, cum ar fi ofertele publice. Cea de-a treia activitate este cea de "principal investments", reprezentand investitiile minoritare de tip private-equity ale grupului UniCredit.
De altfel, Paltineanu spune ca investitorii private-equity au inceput in ultimii ani sa aiba din ce in ce mai mare incredere in antreprenorii romani, astfel ca, spre deosebire de acum cativa ani, acestia accepta sa preia si participatii minoritare in companii.
"Au inceput sa apara din ce in ce mai multi antreprenori romani cu adevarat profesionisti, care stiu ce fac. Multe dintre fonduri nu au voie prin regulile interne sa preia participatii minoritare in cadrul companiilor, insa acele fonduri carora nu li se impune detinerea controlului au din ce in ce mai multa incredere in antreprenorii locali, asa ca accepta sa intre in companii si cu participatii minoritare, fara sa le fie frica de ce se va intampla cu banii lor", spune el.
In Europa Centrala si de Est, in primele 10 luni ale lui 2007, UniCredit Markets & Investment Banking a atras peste 7,3 miliarde de dolari in tranzactii pe pietele de capital. Pe piata locala UniCredit Markets & Investment Banking a participat anul acesta, printre altele, la procedurile pentru listarea la Bursa din Londra a companiei Vimetco, care detine in Romania combinatul de aluminiu Alro Slatina, si la tranzactia prin care grupul britanic Cadbury a preluat producatorul local de dulciuri Kandia-Excelent.

Ciprian Paltineanu, managing director al UniCredit Markets&Investment Banking: Investitorilor le vine greu sa cumpere businessuri care au o importanta componenta imobiliara atat timp cat acesta nu este domeniul in care doresc sa investeasca. Iar fondurile de investitii au reguli foarte stricte in privinta a ceea ce pot face cu banii pe care ii au sub administrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO