Companii

Patocka, CEO al Agrana: In cel mai rau caz vom deveni doar comercianti de zahar

12.05.2009, 14:39 135

Johann Patocka, directorul executiv al Agrana, cel mai mare producator de zahar de pe piata locala, sustine ca firma ar putea deveni doar importator de zahar incepand cu luna octombrie a acestui an, in conditiile in care Comisia Europeana nu va schimba legislatia aflata in prezent in vigoare pana la data de 1 octombrie.

 "Este foarte posibil ca industria zaharului din Romania sa dispara si Romania sa devina un simplu importator de produse de zahar. In cel mai rau caz, daca cei de la Comisia Europeana nu vor schimba legislatia, vom deveni doar comercianti de zahar si vom incerca sa gasim solutii pentru a pastra fabricile", a declarat Patocka.
Potrivit reprezentantului Agrana, Uniunea Europeana a restructurat sectorul zaharului prin reducerea productiei de sfecla de zahar si deschiderea pietei pentru importuri din afara Uniunii Europene. Romania si-ar putea pierde in urma acestei reforme furnizorii traditionali de materie prima, iar productia si rafinarea zaharului pe plan local nu va mai fi posibila.
Agrana Romania rafineaza anual 130.000 de tone de zahar brut, importat din Brazilia, si produce 24.000 de tone de zahar din sfecla de zahar, restul pana la aproximativ 200.000 de tone de zahar si produse zaharoase fiind reprezentate de importuri. Astfel, daca includem si activitatea de rafinare, Agrana produce pe plan local aproape 80% din ceea ce vinde.
 Agrana a realizat anual in Romania investitii medii de cinci milioane de euro, suma totala a acestora ridicandu-se la aproximativ 50 de milioane de euro. Patocka spune ca anul acesta Agrana nu va mai mentine nivelul de investitii din ultimii ani. Cu toate acestea, compania va continua sa investeasca in diviziile mai mici ale afacerii, cum este amidonul, pentru care austriecii au programat investitii de 500.000 de euro.
 "Am intrat deja pe piata cu fondante, premixuri de ciocolata sau hrana pentru albine si ne gandim ca pe viitor sa incercam sa importam hrana pentru animale de la una dintre fabricile grupului", a spus executivul Agrana. De asemenea, producatorul de zahar a inceput anul acesta sa importe fructe pentru producatorii de iaurt.
 Reprezentantul companiei declara ca desi Agrana a realizat numeroase achizitii in ultimii trei-patru ani, producatorul este in continuare dispus sa cumpere fabrici in functie de oportunitatile care vor aparea.
 Agrana Romania, companie controlata de grupul austriac Agrana Zucker, a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 601,74 mil. lei (163 mil. euro), in crestere cu 36% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Tot anul trecut, profitul filialei austriece a crescut cu 67%, la 15,47 mil. lei (4,2 mil. euro). Principalii sai competitori pe plan local sunt companiie Lemarco si Zaharul Oradea.
 Potrivit lui Patocka, vanzarile Agrana Romania au scazut in primul trimestru al acestui an, fiind influentate de conditiile actuale ale mediului economic.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO