Companii

Patriciu are planuri de investitii de 260 mil. dolari la Petromidia

24.10.2005, 18:21 20

Grupul Rompetrol, al doilea jucator de pe piata petroliera, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, are un plan de investitii de 260 milioane de dolari pentru cresterea capacitatii rafinariei Petromidia cu 30% pana la inceputul anului 2008 si pentru a reduce de cinci ori nivelul noxelor emise, afirma reprezentantii grupului.

Planul de investitii va fi finantat atat din surse proprii, cat si din fonduri atrase din exteriorul companiei, au precizat sursele citate.

Capacitatea de procesare a Petromidia, una dintre cele mai mari rafinarii de pe piata romaneasca, va creste de la 3,8 milioane de tone in 2005 la peste 5 milioane de tone in urmatorii trei ani.

Petromidia, aflata acum in revizie, incearca astfel sa tureze motoarele pentru a-si creste productia de produse petroliere si in acest fel, sa-si maximizeze veniturile din vanzarea acestora.

Programul de crestere a capacitatii Petromidia se deruleaza in conditiile in care in ultimii 15 ani in Romania unele rafinarii fie au fost inchise, fie si-au redus productia, iar altele au fost oprite o perioada de timp si apoi repornite. Petromidia rafineaza numai titei de tip Ural din import, putand sa prelucreze titeiuri cu concentratie ridicata de sulf, care sunt mai ieftine decat titeiurile dulci, mai spun sursele citate.

Reprezentantii grupului Rompetrol au prezentat saptamana trecuta la Varsovia, in cadrul unei conferinte a companiilor din industria petroliera si petrochimica a Europei Centrale si de Est, organizata de catre World Refining Association (Asociatia Mondiala a Rafinariilor).

De asemenea, un alt obiectiv al grupului Rompetrol este de a atinge in acest interval de timp pana in 2008 standardul de 10 ppm (parti pe milion) de la 50 ppm in prezent. Compania a finalizat inca de la inceputul anului investitiile pentru producerea de motorina Euro 5, astfel incat standardul de 10 ppm este atins deja in acest caz, dar el va fi extins pentru intreaga rafinarie.

In cadrul acestui program amplu de modernizare, la Petromidia va fi derulata o investitie pentru construirea unei fabrici de hidrogen de catre americanii de la Air Products.

Planul de investitii mai include si construirea unei fabrici de biodiesel, care poate fi obtinut din rapita si alte resurse vegetale. Investitia in biodiesel la Petromidia este estimata la 16 mil. euro, urmand ca fabrica sa dispuna de o capacitate de 60.000 de tone pe an.

Biodieselul este un combustibil alternativ, total nepoluant, produs din resurse regenerabile. Acesta se utilizeaza la motoarele diesel si poate fi combinat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec combustibil ce se foloseste drept carburant pentru autovehicule.

In spatiul Uniunii Europene, fabricarea si comercializarea biodieselului sunt recomandate printr-o directiva, care nu are insa caracter obligatoriu.

Producatorii de motorina primesc facilitati fiscale pentru cantitatile de biodiesel produse, iar prevederi similare ar putea sa se regaseasca in viitor si in legislatia romaneasca.

Petromidia a obtinut in primul semestru al anului un profit net de 71 mil. $ raportat la o cifra de afaceri de 989 mil. $ (824 mil. euro).

Rafinaria Petromidia a fost preluata in 2001 de catre grupul Rompetrol, condus de catre omul de afaceri Dinu Patriciu.

Capitalizarea bursiera a companiei Rompetrol Rafinare este de 707,2 milioane de euro la un pret de 0,121 lei pe actiune. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO