Companii

Petrom a facut publica valoarea achizitiei din Rusia: 100 mil. euro

27.03.2008, 20:35 14

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a platit aproximativ 100 de milioane de euro pentru achizitia participatiei de 74,9% din compania cipriota Ring Oil Holding & Trading care a marcat practic intrarea Petrom pe una dintre cele mai ravnite piete de explorare si productie: Rusia.
Tranzactia a avut loc in 2006, dar costul de achizitie al actiunilor se regaseste in rapoartele publicate de Petrom aferente anului trecut.
Compania cipriota avea actionari din Rusia si detinea in proportie de 100% sase companii rusesti, care la randul lor au un portofoliu de perimetre de explorare in acea tara.
"Suma reprezinta doar valoarea platita de Petrom numai pentru achizitia pachetului de 74,9% din actiunile Ring Oil. Valoarea totala a tranzactiei este diferita, pentru ca include si anumite taxe", spun reprezentantii Petrom care au mai precizat ca intelegerea partilor a fost de a nu face publica valoarea tranzactiei.
Alaturi de achizitia care a dus Petrom intr-o regiune extrem de importanta din punct de vedere al resurselor, compania a mai facut in anul 2006 o serie de achizitii importante, printre care se numara si cumpararea retelelor de benzinarii detinute de OMV, actionarul majoritar al Petrom, prezente pe pietele din Romania, Bulgaria si Serbia.
Potrivit raportului Petrom, costul achizitiei OMV Romania a fost de 380,1 milioane de lei (107,8 milioane de euro calculati la cursul mediu aferent anului 2006). Pentru OMV Bulgaria, Petrom a platit 138 de milioane de lei (39 de milioane de euro), iar pentru OMV Serbia, 5,6 milioane de lei (1,6 milioane de euro). In toate cele trei companii, Petrom detine 99,9% din actiuni. Valoarea pe care a platit-o Petrom pentru cele trei companii s-a ridicat la 234,4 milioane de euro, la momentul tranzactiei Petrom intrand in posesia a 178 de benzinarii. La inceputul acestui an, Petrom a ajuns sa detina 31% din piata de produse petroliere vandute prin benzinarii in Moldova, 18% din piata bulgara si 13% din piata din Serbia.
Numarul de benzinarii a crescut pana la un nivel de 257 de unitati, comparativ cu cele 211 detinute de companie la sfarsitul anului 2006. Astfel, investitiile in retailul extern derulate de Petrom anul trecut sunt de aproximativ 70 de milioane de euro, tinand cont de faptul ca investitia intr-o benzinarie se ridica la aproximativ 1,5 milioane de euro.
Petrom a inregistrat la sfarsitul anului trecut un profit net de 532 de milioane de euro anul trecut, in scadere cu 18% in euro fata de 2006 din cauza unei productii mai scazute si pe fondul unui leu puternic in primele trei trimestre.
Cifra de afaceri a companiei a ajuns la 3,68 de miliarde de euro (12,2 miliarde de lei), in scadere cu 1% comparativ cu rezultatul consemnat in 2006, cand a inregistrat 3,71 miliarde de euro (13 miliarde de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO