Companii

Petrom amana cu noua luni finalizarea sediului de 130 mil. euro din nordul Capitalei

Petrom amana cu noua luni finalizarea sediului de 130 mil. euro din nordul Capitalei

Arhitectul proiectului de la Straulesti, din zona de nord a Bucurestiului, este compania Anin-Jeromin-Fitilidis & Partner

02.12.2009, 23:25 64

Complexitatea proiectului, procesul mai indelungat de autorizarefata de ceea ce se estimase initial, precum si constrangerile dinpiata muncii aparute cu precadere in 2008 fac ca Petrom City sa fiefinalizat cu noua luni mai tarziu fata de estimarile initiale,respectiv finalul acestui an.

Anul trecut, cel putin pe piata constructiilor exista un deficitmajor de muncitori calificati, ceea ce implicit a dus la crestereacosturilor pentru proiecte. De altfel, si reprezentantii Petromspun ca toate schimbarile aduse in proiectul Petrom City se vorreflecta in buget, dar nu dau detalii legate de diferentele care arputea aparea fata de investitia anuntata initial, de 130 demilioane de euro.

Abia in trimestrul trei din 2010

"Lucrarile de constructie pentru Petrom City si proiectele deinfrastructura conexe se afla in desfasurare. Constructia centraleielectrice cu o capacitate de 5MW, precum si a centrului de date aufost finalizate. Ambele cladiri sunt in acest moment in faza finalade testare si vor fi preluate in curand de Petrom.

De asemenea, parcarea, garajul si drumul de acces vor fifinalizate in scurt timp. Cladirea sediului, cladirileadministrative, precum si parcarea subterana sunt programate sa fiepreluate de catre Petrom in trimestrul al treilea din 2010", spunreprezentantii Petrom.

De altfel, compania a anuntat inca de la inceputul anului caanumite proiecte ar putea fi amanate pe fondul situatiei economicedificile de anul acesta, mergand mai departe in acelasi ritm doarinvestitiile cu o importanta majora.

"Datorita complexitatii proiectului, compania de constructii acerut reprogramarea datei de finalizare. La acest fapt aucontribuit si un proces de autorizare mai lung decat se anticipa,precum si constrangeri pe piata muncii in 2007 si 2008 care aureflectat evolutia fara precedent de pe piata constructiilor dinacea perioada. Proiecte sofisticate precum Petrom City, cu termenide finalizare foarte stransi, necesita personal foarte experimentatsi calificat. Pentru a asigura cele mai inalte standarde tehnice siarhitecturale, au fost agreate noi date ale constructiei, iaracestea au fost reflectate in buget", mai spun reprezentantiicompaniei.

Constructor austriac

Lucrarile la Petrom City au inceput in luna aprilie 2008,viitorul sediu al Petrom urmand sa fie localizat in zona de nord aBucurestiului, la Straulesti. Proiectul este construit deaustriecii de la Alpine, iar arhitectii sunt Anin-Jeromin-Fitilidis& Partner.

Petrom City va avea o suprafata totala desfasurata de 100.000metri patrati si va gazdui circa 2.500 de angajati din sediile dinBucuresti si Ploiesti.

Petrom City va fi format din cinci cladiri: doua cladiriadministrative ovale, o constructie cu forma clasica, un centru dedate si o centrala care va genera energie. Complexul va includecirca 1.000 de locuri de parcare.

Facilitatile suplimentare ale ansamblului cuprind o cafenea, uncentru medical, un magazin Viva, o cantina pentru angajati, gradiniinterioare si exterioare. Pentru implementarea proiectului, Petroma anuntat initial ca va cheltui circa 130 mil. euro, din care 80 demilioane sunt destinate constructiei cladirilor administrative, iar10 milioane sunt destinate reabilitarii ecologice a terenului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO