Companii

Petrom cauta energie de 120 mil. euro

17.01.2008, 19:33 20

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, este in cautarea unui furnizor de electricitate pentru atribuirea unui contract cu o valoare de aproximativ 120 mil. euro, in scopul acoperirii necesarului de consum al diviziei de explorare si productie.
Aceasta ar putea insemna inlocuirea actualului furnizor al companiei, Energy Holding, care risca astfel pierderea unuia dintre cele mai valoroase contracte pe care le are in portofoliu.
"Traderul de energie (Energy Holding - n.r.) este cel mai important furnizor al Petrom care asigura 90% din consumul total al companiei, care este de 2 TWh anual (3% din consumul anual al Romaniei - n.r.). Contractele cu ei expira in cursul celui de-al doilea trimestru al acestui an", au declarat reprezentantii Petrom. Divizia de explorare si productie a Petrom, cea care organizeaza licitatia, consuma 1,15 TWh anual. Practic, la un nivel de 52 de euro pe MWh, afacerile Energy Holding cu Petrom se ridica anual la aproximativ 100 mil. euro, adica peste o treime din cifra de afaceri estimata de trader pentru anul trecut. Concurenta se anunta extrem de acerba pentru acest contract, care reprezinta practic peste jumatate din consumul anual al celei mai mari companii romanesti.
"Vom oferta pentru a putea deveni furnizorul Petrom", a declarat Jack Cutisteanu, directorul general al traderului Petprod, cel de-al doilea mare furnizor privat de energie electrica de pe piata, cu afaceri estimate pentru anul trecut in jurul valorii de 90 mil. euro. Actionarul majoritar al companiei este Gruparea Dinamica Israel.
"Normal ca un astfel de contract este interesant pentru CEZ Vanzare. Cu siguranta vom depune o oferta", a declarat Ion Lungu, director comercial in cadrul CEZ Romania.
"Este un contract interesant si cred ca vom depune o oferta", a declarat si Cristian Secosan, directorul general al E.ON Moldova Furnizare. Contractul are o durata de doi ani si prevede un consum de 1.150 GWh anual, ceea ce se traduce intr-o valoare totala de aproximativ 120 de milioane de euro. Furnizarea va incepe din data de 01.04.2008.
"Dupa consultarea caietului de sarcini, respectiv evaluarea noilor conditii si a cererilor exprimate de compania Petrom, vom decide daca vom depune o oferta pana la expirarea termenului stabilit, respectiv 28 ianuarie 2008. Energy Holding va continua sa livreze energie electrica celor doua rafinarii ale Petrom - Doljchim si Arpechim. Contractul incheiat cu societatea Petrom este unul dintre cele mai mari contracte ale companiei Energy Holding", au declarat reprezentantii traderului de electricitate.
Traderul de energie Energy Holding a fost preluat in august 2006 de catre Societe Bancaire Privee (SBP), institutie din Geneva - Elvetia. Firma nu facea parte din structura initiala a actionariatului Energy Holding, dupa tranzactie preluand 95% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO