Companii

Petrom isi reorganizeaza afacerile cu gaze

28.01.2010, 23:02 24

Petrom, cea mai mare companie locala, a decis sa-si reorganizezeafacerile de comercializare a gazelor naturale, astfel ca de lainceputul lunii februarie vanzarile de gaze se vor derula doar prinintermediul Petrom Gas. Petrom este singurul producator national depetrol si gaze, care alaturi de Romgaz Medias asigura in proportiiaproximativ egale intreaga productie nationala de gazenaturale.

Anterior acestei decizii, comercializarea gazelor naturale serealiza atat prin intermediul diviziei de gaze a Petrom, cat siprin firma Petrom Gas, care este detinuta in proportie de 100% dePetrom. Divizia de gaze se va ocupa de la 1 februarie doar deactivitatile de masurare a gazelor, livrarile de gaze destinateconsumului intern din Petrom si activitatile de stocare a gazelorin depozitele subterane, activitatile de achizitie si decomercializare devenind obiectul de activitate al Petrom Gas.

"Evoluam pe o piata dinamica, la care trebuie sa ne adaptamrapid. Noua structurare a activitatilor de gaze va aduce in scurttimp beneficii vizibile: va facilita relatiile cu clientii pentrucare vom avea o singura interfata, va duce la o eficientizare acosturilor prin generarea de sinergii si va imbunatati raspunsul lacerintele pietei", spune Gerald Kappes, membru al directoratuluiPetrom, responsabil pentru gaze, energie si produse chimice.

Petrom Gas va fi condusa de un consiliu de administratie formatdin maximum trei membri. Presedinte al consiliului de administratieva fi tot Gerald Kappes.

Potrivit companiei, aceasta schimbare nu va avea un impactmaterial asupra situatiei financiare a Petrom.

In primele noua luni ale anului trecut, volumul vanzarilor degaze ale Petrom a scazut cu circa 7% comparativ cu perioadasimilara a anului 2008. Compania trece printr-un proces derestructurare urias, dupa ce actionarii au decis sa renunte intotalitate la activitatile din sectorul chimic si petrochimic si auabandonat planurile de extindere a capacitatii de rafinare de laPetrobrazi, una dintre cele doua rafinarii pe care Petrom le are inportofoliu.

Petrom a raportat in primele noua luni din 2009 un profit net de1,53 mld. lei, cu 33% mai mic fata de aceeasi perioada a anuluitrecut, la afaceri de 9,45 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO