Companii

Pfizer Romania a crescut cu 50 la suta in 2002

30.01.2003, 00:00 56

Pfizer Romania, reprezentanta a concernului farmaceutic Pfizer International Corp., estimeazi pentru 2002 o cifra de afaceri de aproximativ 30 milioane de dolari, in crestere cu 50% fata de anul precedent.
In plan global, anul trecut a insemnat pentru Pfizer achizitionarea companiei Pharmacia Corp., o tranzactie de 60 de miliarde de dolari , care a facut din grupul farmaceutic american primul jucator pe piata mondiala a medicamentelor  si ale carei efecte vor fi vizibile, in 2003 sI pe piata romaneasca.

Bani din medicamente noi
Rezultatele inregistrate de companie in Romania au fost datorate introducerii pe piata locala a produselor noi, inovatoare, in acord cu nevoia reala de medicamente performante, a declarat pentru Ziarul Medical, Regis Lhomme, country manager al Pfizer.
Pentru 2003 compania isi propune o cifra de afaceri  in crestere cu aproximativ 30%.
Anul trecut cota de piata a companiei a fost de 4,2% (pozitia a treia in top, dupa GSK si Sicomed). Pentru 2003, managerul Pfizer Romania apreciaza ca firma poate ocupa pozitia secunda in acest clasament.
Anul trecut, cele mai bine vandute medicamente ale Pfizer au fost Novarsc, Sortis, Aricept, Zoloft.Norvasc este destinat tratamentului bolilor cardio-vasculare.Sortis (hipolimepiant), face parte din categoria block-buster, cu vanzari globale estimate la 10 miliarde de dolari. Aricept este folosit in tratarea maladiei Alzheimer, iar Zoloft este cel mai bine vandut antidepresiv din lume.

Patru pentru 2003
In acest an Pfizer va lansa pe piata romaneasca patru produse majore:unul pentru tratarea schizofreniei, unul pentru tratarea afectiunilor respiratorii si doua antiinfectioase.Unele dintre acestea sunt din categoria "block-buster" (medicamente cu vanzari globale de peste un miliar de dolari anual).
Regis Lhomme spune ca valoarea consumului de medicamente pe cap de locuitor, in Romania, este dramatic de scazuta in comparatie cu media tarilor candidate la Uniunea Europeana, situandu-se sub nivelul Bulgariei.
Douazeci de dolari pe cap de locuitor este valoarea consumului anual de medicamente in Romania, ceea ce reprezinta jumatate din media consumului de aceste produse in statele candidate la UE si semnificativ mai putin decat consumul din Bulgaria.
In consecinta si speranta de viata se situeaza la cote la fel de joase, fiind cu peste un deceniu mai mica decat cea europeana. In acest context, cresterea consumului de medicamente, accesul la medicamente de calitate, care permite si controlul incidentei maladiilor severe  sunt mai mul decat necesare, apreciaza managerul de la Pfizer.

Ah, aceste autoritati!
Referindu-se la situatia datoriilor care trebuie recuperate din sistemul sanitar Lhomme spune ca Pfizer Romania are "termene rezonabile" de rambursare a banilor, sub media practicata pe piata, generozitatea fata de debitorii din sistem nefiind, insa, una din cauzele cresterii cifrei de afaceri a companiei.
Problema nu este atat cea a recuperarii datoriilor, cat una de esenta, a mecanismului prin care autoritatile stiu sa colecteze si gestioneze banii contribuabililor. "Toti suferim de pe urma modului defectuos in care autoritatile gestioneaza banii contribuabililor, iar unul dintre efecte este micsorarea accesului la actul medical de calitate", crede Lhomme.
Seful de Pfizer mai crede ca nici mediul investitional actual nu este favorabil unor extinderi de activitate sau activitatilor productive noi, reticenta sa in aceasta privinta fiind sustinuta si de faptul ca, pe plan international, actuala tendinta este de inchidere a unor capacitati de productie si de concentrare a activitatilor de acest tip.
In consecinta, fara a avea inca activitati productive in Romania, responsabilii locali ai Pfizer considera ca acumularile "organice" realizate sunt suficiente pentru " a lua cu asalt" prima pozitie de pe piata farmaceutica autohtona.
O piata de 550 de milioane de dolari, care anul trecut a inregistrat o crestere de 10% si care, spune Lhomme, va continua si in 2003 evolutia ascendenta, in media ultimilor ani.
Pfizer activeaza in Romania din 1993. In 2001 a fost, dupa rezultatele obtinute, a doua multinationala in topul autohton ala companiilor farmaceutice, acesta fiind si anul cand a atins pentru prima oara o cifra de vanzari lunara de un milion de dolari.
Pfizer International Corp. are, in lume, 85 000 de angajati, a investit in 2002 in cercetari clinice 5,2 miliarde de dolari si a avut in 2001 vanzari globale de 32 de miliarde de dolari.Este lider pe pietele majore farmaceutice ale lumii :America de Nord, Europa, Japonia, Asia, America Latina.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO