Companii

Piaţa berii a scăzut cu 5% în primele trei luni ale anului

Piaţa berii a scăzut cu 5% în primele trei luni ale anului

Autor: Ioana David

12.06.2012, 00:00 253

Piaţa de bere a scăzut cu 5% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011 după ce anul trecut industria consemnase o stabilizare, arată datele Asociaţiei Berarii României.

"Scăderea consumului de bere în primul trimestru din 2012 a fost influenţată în special de vremea rece şi zăpada abundentă din ianuarie - februarie care a făcut ca oamenii să renunţe la bere. Acest factor s-a adăugat unui context deja nefavorabil, respectiv faptul că românii îşi numără fiecare leu, ceea ce face ca şi un produs popular, aşa cum este berea, să fie mai puţin accesibil", a spus Constantin Bratu, director general al Asociaţiei Berarii României.

ZF a calculat că în primul trimestru al anului s-au vândut 2,65 milioane de hectolitri de bere (care ar corespunde unui nivel de 265 milioane de litri sau peste 530 mil. doze), cu o valoare 279 mil. euro. Calculele s-au bazat pe faptul că preţul unui litru de bere în retail este de 0,8 euro (segment care deţine 72% din piaţă) şi de 1,7 de euro în HoReCa (hoteluri, restaurante - segment care deţine 28% din piaţă), potrivit unui studiu al firmei de consultanţă Ernst&Young aferent anului 2010. În piaţa de bere se vând anual 17 milioane de hectolitri, iar în 2011 consumul a stagnat după doi ani de scăderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO