Companii

Piata cimentului trece anul viitor de o jumatate de miliard de euro

Piata cimentului trece anul viitor de o jumatate de miliard de euro

Lafarge estimeaza ca va inregistra o crestere de 20% a afacerilor fata de 2005

17.11.2006, 17:05 62

Piata cimentului va creste in 2007 cu 15-20% in volum, pe fondul dezvoltarii constructiilor rezidentiale si al lansarii unor proiecte mari de infrastructura, potrivit estimarilor CIROM - Patronatul din industria cimentului si a altor materiale de constructii.
"Estimam ca anul viitor piata cimentului va inregistra un ritm de crestere de 15-20%, avans care va fi inregistrat si pe fondul accelerarii ritmului de lucru la autostrazi", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM si directorul general al Carpatcement Holding.
Pentru anul acesta piata este estimata cu un ritm de crestere intre 18 si 20%, dublu fata de previziunile de la inceputul anului care indicau o crestere de doar 8-10%.
Piata cimentului este estimata pentru acest an ca va ajunge la 7 milioane de tone, iar ca valoare la circa 450 de milioane de euro. Cresterea estimata pentru 2007 va face ca vanzarile de ciment sa treaca de o jumatate de miliard de euro.
Businessul cu ciment este impartit intre trei mari jucatori - HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia), fiecare controland circa o treime din piata de profil.
Lafarge, activ in Romania cu mai multe companii pe piata materialelor de constructii, estimeaza ca va inregistra o crestere de 20% a afacerilor fata de 2005, cand au fost de 245 de milioane de euro, potrivit lui Philippe Questiaux.
Pentru anul viitor, Lafarge estimeaza un ritm de crestere de 15% al cifrei de afaceri pentru operatiunile din Romania, ceea ce ar insemna atingerea unui prag de circa 335 - 340 mil. euro.
Cea mai mare parte a afacerilor Lafarge sunt in sectorul cimentului, unde grupul francez este prezent prin Lafarge Ciment, dar are operatiuni si pe pietele de betoane, agregate, gips-carton sau sisteme de cosuri.
Lafarge, ca si alti producatori de materiale de constructii, au beneficiat din plin de cererea in crestere venita din partea companiilor private.
"Este foarte important ca developerii s-au implicat mult mai activ atat in constructia de blocuri de locuinte, cat si in dezvoltarea centrelor de afaceri. Pe langa acesti investitori privati statul are proiecte de investitii in scoli. Spitale, aeroporturi si chiar si in Portul Constanta, alimentand totodata cererea de ciment", spune Rohan.
Totodata, producatorii de ciment isi propun cresterea capacitatilor de productie cu 30-40% in urmatoarea perioada, fiind demarate deja lucrarile necesare la unele fabrici de ciment.
"Este mult mai avantajos sa maresti capacitatea unei fabrici decat sa construiesti una noua", considera reprezentantul Cirom.
Aderarea si cererea in cestere venita de pe piata locala de constructii nu va influenta pretul cimentului.
"Nu ne asteptam la cresteri spectaculoase de pret. Acesta va fi influentat doar de preturile la energie si combustibil", afirma reprezentantul CIROM.
Intrarea in Uniunea Europeana nu va produce modificari spectaculoase pe piata cimentului deoarece comertul este deja scutit de taxe, in raporturile cu statele membre ale UE.
In prezent, importurile de ciment se ridica la circa 100.000 de tone la un consum de 7 mil. tone. Este posibil in schimb ca noi jucatori sa-si faca aparitia pe aceasta piata.
"Avem semnale din partea unui producator important, potent financiar, din Turcia care ar dori sa construiasca o fabrica in Romania", a mai spus Rohan.
Anul trecut, conglomeratul turc Sabanci Holding si-a anuntat intentia de a construi de la zero o fabrica de ciment in Romania.
Sabanci Holding a semnat recent contractul de achizitie a lantului de magazine de retail electrocasnic Cosmo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO