Companii

Piaţa construcţiilor se apropie de jumătatea nivelului înregistrat în 2008

Piaţa construcţiilor se apropie de jumătatea nivelului...

Autor: Ioan Dornescu

30.09.2013, 21:39 858

"Din punct de vedere guvernamental nu remarcăm o viziune, asumată politic, din punct de vedere al acelor investiţii care trebuie susţinute pentru următorii ani în România, la nivel central şi regional", a declarat Plosceanu la Conferinţa Naţională de Construcţii "Gala Business Construct", organizată de Ziarul Financiar.

El a arătat că la nivelul anului trecut, firmele de construcţii au înregistrat un grad mediu de îndatorare de circa 80% din valoarea activelor, iar rata medie a profitului a fost negativă, de minus 10%.

"În construcţii a devenit o nebunie să încerci să-ţi menţii activitatea", a spus Plosceanu.

Printre problemele cu care se confruntă constructorii se numără, printre altele, continuarea "amprentei politice evidente" în ceea ce înseamnă alocările de proiecte, atunci când sunt organizate licitaţii sau neplata creanţelor, potrivit reprezentantului Asociaţei Române a Antreprenorilor de Construcţii.

Prezent la eveniment, omul de afaceri Raul Doicescu, proprietarul grupului Bog'Art, a arătat că în prezent construcţiile nu sunt tentante pentru bănci, care preferă să finanţeze alte sectoare, precum agricultura.

"Finanţarea la ora actuală este un vis frumos. Uitaţi-l! Lucrurile au o logică. Atât timp cât construcţiile nu sunt un domeniu prioritar pentru nimeni, băncile sunt primele care semnalează acest eveniment", a spus omul de afaceri.

Pentru stoparea declinului din construcţii trebuie ca industria de profil să fie definită drept domeniu prioritar, de interes naţional, fiind totodată nevoie de găsirea unor strategii privind stimularea investiţiilor publice şi private, a adăugat Doicescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO