Companii

Piaţa de M&A: tranzacţii mai multe la preţuri mai mici

05.07.2010, 23:10 49

Piata locală de fuziuni şi achiziţii a înregistrat o scădere de8%, la 228 de milioane de euro în primele şase luni ale anului,potrivit raportului de piaţă M&A realizat de casa de investiţiiCapital Partners, în urma reducerii valorii medii petranzacţie.

În intervalul ianuarie - februarie 2010 au fost încheiate 40 detranzacţii, în timp ce în primele şase luni din 2009 au fostsemnate 30 de fuziuni şi achiziţii, cu o valoare de 246 de milioanede euro.

"Piaţa românească de M&A a intrat pe scădere comparativ cuanul trecut şi prezintă o schimbare abruptă de tendinţă", adeclarat Doru Lionăchescu, partener principal al casei deinvestiţii Capital Partners.

Lionăchescu a arătat că scăderea abruptă a pieţei a avut loc înluna iunie, deoarece la finalul primelor cinci luni din 2010comparativ cu acelaşi interval din 2009 valoarea fuziunilor şiachiziţiilor din România era mai mare cu 65%.

Al doilea trimestru a reprezentat o perioadă mai puţin fastăpentru fuziuni şi achiziţii, cu doar 15 tranzacţii, faţă de 25 înprimul trimestru al anului. Şi în cazul valorii se observă aceeaşidiferenţă, întrucât în primele trei luni au fost încheiatetranzacţii cu o valoare cumulată de 178 de milioane de euro, circa80% din valoarea consemnată în perioada ianuarie - iunie.

Astfel, la finalul primului semestru se observă scăderea valoriimedii a unei tranzacţii la 5,7 milioane de euro, de la 8,2 milioanede euro în primul semestru din 2009.

"Se constată, de asemenea, o reducere rapidă a valorii medii petranzacţie", a adăugat Lionăchescu.

Cele mai multe achiziţii au fost încheiate în segmentul farma,unde au avut loc preluarea a 80% din Centrul Medical Unirea decătre fondul de investiţii Advent pentru mai mult de 30 de milioanede euro, sau preluarea a două centre de dializă în Satu Mare şiDeva de către Fresenius Nephrocare pentru suma de peste 6 milioanede euro. Potrivit analizei Capital Partners, după sectorul farma,în topul tranzacţiilor urmează piaţa de retail, producţie şiservicii şi segmentul serviciilor financiare. Cea mai importantăpreluare din sectorul de retail în 2010 a fost achiziţia reţelei demagazine discounter Plus de către gigantul german Lidl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO