Companii

Piaţa farma ar putea să revină pe creştere în 2014 susţinută de noile medicamente pe care Ministerul Sănătăţii le introduce la compensare

Piaţa farma ar putea să revină pe creştere în 2014...

Autor: Ioana David,

01.01.2014, 17:10 947

Vânzările de medicamente bat pasul pe loc anul acesta la nivelul de 2,6 mld. euro, însă ar putea să revină pe creştere în 2014 odată cu decizia Ministerului Sănătăţii de a introduce noi produse pentru compensare. După ce în intervalul 2000-2012 a crescut de mai bine de cinci ori, anul acesta piaţa farma stagnează, în condiţiile în care statul s-a orientat către achitarea unor datorii mai vechi ceea ce a lăsat puţine reusurse pentru o creştere efectivă a consumului.

“Consumul ar putea avea o creştere importantă de 5-8% dacă se aprobă noile molecule (noua listă de produse compensate – n.red.). Însă piaţa este supraevaluată, dacă luăm în calcul exporturi paralele (medicamente de import care sunt cumpărate din România unde au preţ redus şi revândute în state unde preţurile sunt ridicate – n.red.) de 100 de milioane de euro”, a spus Dragoş Damian, CEO al producătorului Terapia Ranbaxy.

Însă chiar pe final de an, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista cu produsele noi pe care intenţionează să le compenseze din 2014. Potrivit calendarului anunţat de Minister, la finalul lunii ianuarie această listă ar trebui să plece la Guvern spre aprobare.

Calculele Ministerului arată că noile produse vor necesita fonduri de 500-700 mil. lei în 2014, bani care potrivit lui Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, vor proveni din taxa clawback pe care producătorii de medicamente o plătesc (o taxă ce se aplică vânzărilor de medicamente pe care statul le decontează). Companiile farma au depus 167 de dosare spre aprobare la Ministerul Sănătăţii, iar dintre acestea au fost admise 130.

Ministerul nu a mai introdus produse noi pe liste din 2008, iar actualizarea acestora reprezintă relansarea businessului producătorilor de medicamente. 

Compania de analiză şi cercetare de piaţă Cegedim estimează o creştere de sub 1% a vânzărilor de medicamente anul acesta şi de câteva procente în 2014. Cea mai recentă prognoză a Cegedim este din noiembrie, realizată cu ocazia raportului privind evoluţia pieţei din trimestrul trei.

“Rezultatele recente confirmă dificultăţile din piaţa farmaceutică, disponibilitatea multor produse fiind semnificativ afectată. Prognoza rămâne modestă, pentru anul 2013 menţinem rata de creştere anuală de 0,7%, însă pentru anul 2014, în condiţiile neconfirmării actualizării listei de medicamente compensate, creşterea prognozată anterior ( plus 2,7% în lei) ar putea fi ajustată suplimentar la încheierea anului curent”, spunea în noiembrie Petru Crăciun, director general Cegedim România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO