Companii

Piata farma in 2015: ce bine ar fi daca s-ar repeta scenariul din 2004-2010

Piata farma in 2015: ce bine ar fi daca s-ar repeta scenariul din 2004-2010
18.01.2010, 23:27 485

Piata farmaceutica locala este cu doar 10% sub estimarile ZFfacute in 2004, care indicau faptul ca va atinge pragul de 3 mld.dolari (2,1 mld. euro) in 2010, fata de aproximativ un miliard dedolari, la cat se ridica in acel an. Anul trecut piata a fostestimata la aproximativ 2,7 mld. dolari (1,8-1,9 mld. euro), iar in2010 probabil ca va fi tot in jurul aceleiasi valori.

Ritmul de crestere prognozat a fost putin sub proiectiileprincipalilor jucatori, iar efervescenta anului 2007 a fostinlocuita rapid de pierderi pentru principalii jucatori in 2008 side o incetinire in 2009.

Perioada 2004 - 2010 a fost una a constrastelor si in ceea cepriveste interesul pentru Romania, dupa ce in prima decada marilecorporatii internationale se bateau pentru producatorii romani sinu se dadeau inapoi de la plata sutelor de milioane de euro pentrumarile fabrici locale, la anul 2009 in care companiile auimplementat reduceri de personal si retrageri de produse de pepiata.

"Aceasta perioada nu a fost una omogena si poate nu intamplatoranul de mijloc si de inflexiune a fost 2007, primul in Europa.Prima perioada a fost marcata de riscul unui optimism exageratgenerat de evolutia pietei totale de medicamente, de la 1,27miliarde de euro la sfarsitul anului 2005 la 1,82 miliarde de eurola sfarsitul anului 2007. A doua jumatate a intrat in zona risculuipesimismului exagerat, datorita faptului ca in 2008 cresterea ineuro a fost de o singura cifra, 6,6%, iar in 2009 vom asista la ousoara scadere de -3%. Acest lucru a fost ilustrat si de evolutiaRomaniei in topul atractivitatii pietelor farmaceutice regionale;pornind, la inceputul lui 2006, de pe locul 11 din 14, doarUcraina, Croatia si Serbia fiind devansate, a ajuns pe primul locin 2007 si a revenit la mijlocul clasamentului la sfarsitul lui2009", a spus Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania.

Cresteri pe care alte industrii doar leviseaza

In 2004, ZF estima ca piata farmaceutica va avea o crestere de20%, pe fondul cresterii concurentei dintre jucatori. Era perioadain care cresterile pareau nesfarsite, iar singura "problema" carese ridica era incercarea de a prognoza ritmul corect. Invocabularul managerilor farma nu exista notiunea de "scadere", iarpreocuparea principala era de a avea cat mai multe produse inportofoliu.

In realitate ritmul de crestere a pietei a fost oscilant, de la18,1% in 2005 la 19,2% in 2006, la 11,2% in 2007, la 17,7% in 2008si la circa 10% in 2009.

"Cresterile fabuloase de la inceputul anilor 2000 au fostinlocuite de cresteri mai temperate, iar centralizarea diferitelorsectoare a devenit o realitate si in Romania. Am asistat la fuziunisi preluari, mai ales pe segmentul producatorilor de medicamente,care sunt naturale in orice piata matura. Liderii isi consolideazadin ce in ce mai puternic pozitiile, in timp ce companiile mici fiesunt preluate, fie dispar", rezuma Ovidiu Buluc, directorul generalal distribuitorului Farmexim.

La intrebarea legata de cel mai "surprinzator" eveniment alacestor ani, el vorbeste despre criza economica "cu care ne-amconfruntat in 2009 si ale carei efecte se vor resimti puternic siin 2010". Distributia de medicamente mai poarta insa povara anilor2007-2008, cand preturile nu au fost modificate, ceea ce a dusmajoritatea companiilor pe pierderi. ZF a anticipat corectpresiunile pe marjele de profit, care insa erau puse pe concurentadin piata si mai putin pe evolutia cursului de schimb.

Pe piata producatorilor, niciunul dintre jucatorii mari nuexcludea in 2004 posibilitatea unor achizitii pana in 2010. Cuexceptia Antibiotice Iasi, toti marii producatori au fost preluati:Zentiva, Terapia, Sindan si mai nou LaborMed.

Mai multe intrebari decat certitudini pentru2015

Intre 6 si 15% orice scenariu de crestere medie este posibil,dupa parerea managerilor intrebati de ZF. In moneda locala,niciunul dintre ei nu vorbeste de scadere. Pe de alta parte, ineuro estimarile indica o evolutie intre minus cinci si plus 7%.

"Cred ca piata farmaceutica va avea probleme, stagnare sau ousoara scadere in 2010-2011, dupa care va incepe o noua perioada decrestere la un ritm mai moderat decat in trecut. In euro, in2010-2011 performanta pietei se va plasa intre plus 2% si minus 5%,iar din 2012 ritmul de crestere estimat este de circa 7% anual. Peransamblu, cresterea medie compusa a pietei in 2010-2015 va fi de5,5 - 6,0%. In lei, tendinta pe termen mediu va fi de apreciere",spune Petru Craciun, de la Cegedim. El apreciaza ca un ritm decrestere anual de 10-15% ar fi un ritm normal.

Ovidiu Buluc de la Farmexim este de parere ca in lei, ritmulmediu de crestere va fi de 6-7%.

"Pe termen lung, domeniul sanitar romanesc, in general, si celfarmaceutic, in particular, depind de cadrul legislativ adoptat,dar si de evolutia economica a Romaniei. Cresterea fonduriloralocate Sanatatii la cel putin 4-5% din PIB si adoptarea unormasuri legislative pertinente ar salva piata farmaceutica, pentruca, in acest moment, acest sector este in cadere libera, inprincipal din cauza blocajelor de lichiditati", spune Buluc.

Putin mai optimist este Dragos Damian de la Terapia Ranbaxy carevede un ritm mediu anual de crestere de 8-10%, cu o evolutieconstanta in 2010-2012, urmand o crestere mai importanta.

Se anunta zile grele pentru companiile de taliemica

Petru Craciun de la Cegedim considera ca producatorii locali nuau decat doua modalitati de supravietuire sau ameliorare asituatiei: cresterea competitivitatii aduce reducerea dependenteide piata locala prin cresterea exporturilor si actiuni de lobby mai coerente.

De asemenea, el anticipeaza ca centrul de greutate se va mutadinspre distribuitori inspre companiile mari care coteaza piatalocala ca importanta pentru ei si care o vor putea sustine.

"In ceea ce priveste importatorii, care in majoritate suntmarile grupuri de distributie actuale, rolul lor se va diminua petermen scurt, desi importanta lor este critica pe termen scurt.Criza actuala a indus o ajustare a valorilor de piata, iar pana in2015 vom asista la cateva achizitii si, posibil, falimente."

Dragos Damian de la Terapia Ranbaxy exclude ca producatoriiinternationali care au facilitati de productie locale sa renunte laele si este de parere ca "le vor folosi pentru exporturi, transferde tehnologie si alte forme de operatiuni industriale".

Cum va arata industria farmaceutica in 2015

Piata farmaceutica totala:

Ce se estima:

"Vanzarile de produse farmaceutice vor depasi 3 mld. dolari in2010, fata de aproximativ un miliard de dolari, cat sunt estimatede catre jucatori in acest an (2004 -n.red.)." "Pana in 2010,valoarea pietei va ajunge la nivelul de 3 miliarde de dolari",estima Mirel Nicola, director de dezvoltare strategica sicomerciala la Sicomed Bucuresti, cel mai mare producator roman depe piata.

Care este realitatea:

Piata a crescut cu 170%, nu cu 200%, ceea ce o incadreaza incele mai dinamice industrii din Romania. Piata farmaceutica localase va situa la circa 2,7 mld. $ (1,8 mld. euro) anul acesta, subestimarile ZF din 2004. In lei, cresterea ar putea sa fie in acestan de circa 10%. Ultimii sase ani au adus cresteri pentru piatafarmaceutica, insa ritmul a oscilat puternic de la un an laaltul.

Consumul pe cap de locuitor

Ce se estima:

"Cu un consum per capita de numai 35 de dolari anual, Romaniainregistreaza unul dintre cele mai scazute niveluri din EuropaCentrala si de Est.

"Speram ca in cinci-sase ani sa ajungem macar la consumulungurilor, de 80 de dolari pe an", sustinea Dragos Damian, directorcomercial al producatorului Terapia Cluj-Napoca, unul din jucatoriide top ai pietei.

"Cu o crestere de 20% pe an, in cativa ani am putea ajunge lanivelul pietelor din Uniunea Europeana", adauga Damian.

Care este realitatea:

Consumul pe cap de locuitor este estimat anul acesta la circa120 $ (85 de euro), peste estimarile lui Dragos Damian, insa subestimarile mai optimiste ale lui Mirel Nicola, conform caroraconsumul ar fi trebuit sa treaca de 130 $.

Segmentul cu cea mai mare crestere

Ce se estima:

Segmentul care va inregistra cea mai accentuata crestere va ficel al genericelor (medicamente fara patent), urmand trendurilecare se inregistreaza la ora actuala pe pietele europene. Deasemenea, fenomenul de imbatranire generalizata a populatiei arputea genera in viitor o crestere semnificativa a cererii pentrumedicamente destinate afectiunilor cardiovasculare, sistemuluinervos central sau afectiunilor respiratorii

Care este realitatea:

Piata medicamentelor generice va intra pe scadere in ultimiiani, iar in 2009 declinul a fost de 10%. Medicamentelecardiovasculare au devenit cel mai important segment al pietei demedicamente, confirmand estimarile de la acea vreme si castigandteren in defavoarea antibioticelor, care in 2004 erau cel mai maresegment.

Tranzactii din industria de medicamente

Ce se estima:

Cea mai rapida cale de a creste pe piata pentru jucatori ramaneachizitia. "Preluarea altor producatori reprezinta cea mai rapidacale de a creste, insa depinde in cea mai mare parte de stareafinanciara a companiei si de deciziile investitorilor", afirmaMirel Nicola, director de dezvoltare strategica si comerciala laSicomed Bucuresti.

Care este realitatea:

In intervalul 2004 - 2010, cu exceptia Antibiotice Iasi, totiproducatorii locali au fost preluati. Sicomed de catre Zentiva in2005, care ulterior in 2009 a fost integrata in Sanofi - Aventis,Terapia de catre Ranbaxy in 2006, Sindan de catre Actavis in 2006,LaborMed de catre Advent in 2008. Tranzactiile s-au facut lapreturi record, iar valoarea cumulata a acestora depaseste jumatatede miliard de euro.

Cum arata topul principalilor jucatori in 2004:

"Liderul pietei este GlaxoSmithKline (GSK), cu o cota de piatade 11,1% si o cifra de afaceri de 44 de milioane de euro. GrupulNovartis este al doilea jucator din piata, urmat de Pfizer. Cel maimare producator roman este Sicomed Bucuresti, cu 5,5%. Conformstudiilor Cegedim, Terapia Cluj-Napoca are o cota de 4,4% peprimele sase luni, iar Antibiotice Iasi de 2,6%."

"GlaxoSmithKline va fi prima companie de pe piata in 2010, faracea mai mica indoiala. Nu avem planuri ce vizeaza eventualeachizitii acum. Planurile noastre sunt sa ne dezvoltam organic inviitorul previzibil. Daca oportunitatea unei achizitii va aparea,vom decide atunci cum sa procedam", spunea in 2004 Roberto Musneci,vicepresedinte si director regional Europa de Sud si Est alGlaxoSmithKline si presedinte al Europharm".

Cumarata topul principalilor jucatori in 2010:

Ultimii sase ani au determinat erodarea treptata a cotei depiata a GSK, care in 2008 a pierdut suprematia in industrie, pentruprima data dupa zece ani. In prezent, firma britanica este pe locultrei, cu o cota de piata de 6,6%. In 2008, lider a fost companiaelvetiana Hoffmann La Roche, insa numai pentru un an, pentru caachizitia Zentiva de catre

Sanofi-Aventis a propulsat un nou lider.

Prognozele principalilor jucatori

Ce se estima:

"Terapia si Sicomed mizeaza pe afaceri de 100 mil. dolari,respectiv 180 mil. dolari peste sase ani."

Care este realitatea:

Terapia Ranbaxy a inregistrat in 2008 afaceri de 107 milioane dedolari, dar trendul a fost descendent in 2009, astfel ca in primeletrei trimestre afacerile companiei au fost de circa 60 de milioanede dolari. Potrivit datelor de pe Bursa, Sicomed a inregistrat inprimele noua luni ale anului trecut vanzari de 43 de milioane dedolari (131 de milioane de lei - date care nu includ vanzarileZentiva sau cele ale Sanofi-Aventis).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO