Companii

Piaţa farmaceutică a stabilit recordul trimestrial de creştere al ultimilor patru ani: plus 35% în trimestrul II

 Piaţa farmaceutică a stabilit recordul trimestrial de creştere al ultimilor patru ani: plus 35% în trimestrul II

Autor: Adriana Rosoga

09.09.2010, 23:56 62

PiaŢa farmaceutic locală a crescut cu 26% în primele şase luniale acestui an, până la peste 4,8 mld. lei (1,15 mld. euro),susţinută de evoluţia din al doilea trimestru, conform uneiestimări a ZF, pe baza datelor furni­zate de către compania deanaliză şi studii de piaţă Cegedim România.
În condiţiile în care majoritatea sec­toarelor din economie aucontinuat să scadă în prima parte a anului, piaţa far­ma este unadintre puţinele care a con­tinuat tendinţa de creştere din 2009,alături de clinici private sau energie.
În trimestrul doi al acestui an piaţa a avansat cu 35% faţă deaceeaşi perioadă din 2009, la 2,5 mld. lei (610 mil. euro),potrivit datelor Cegedim, cea mai bună evoluţie înregistrată înultimii pentru ani. De la 1 aprilie pre­ţul medicamentelor acrescut în con­di­ţiile în care Ministerul Sănătăţii a decisac­tualizarea cursu­lui de schimb, ast­fel că era aştep­tat unavans puternic al pie­ţei. Pe de altă par­te, încă de anul tre­cutindustria a fost marcată de fap­tul că produ­că­torii şi-aupro­mo­vat mult mai pu­ter­nic portofoliile de produsescumpe.
În urma rezultatelor din trimestrul al doilea, Cegedim a revizuitîn creşte­re prognoza privind avansul pieţei far­ma­ceutice înacest an, de la 2,5% la 5,6%.
Vânzările de medicamente s-au ma­jo­rat în primul trimestru cu17,6% în lei şi cu 22% în euro, iar în aprilie-iunie 2009 au fostîn creştere cu 4,7% în lei, dar în scădere cu 8,8% în euro, conformda­te­lor Cegedim.
În acelaşi timp, volumul vânză­rilor de medica­men­te a urcat înapri­lie-iu­nie cu 12,6%, în prin­cipal datorită avan­sului de14,2% din farma­cii, în timp ce în spitale volumul a scăzut cu11,2%.
"Din punct de vedere al volumului, în trimestrul al doilea piaţa arecuperat pierderile din trimestrul al doilea din 2009 (-15,3%),cauzate în primul rând de introducerea preţului minim", a declaratPetru Crăciun, preşedintele Cegedim.
Vânzările prin farmacii au cumu­lat în al doilea trimestru 2,3miliarde lei (551,7 mil. euro), în creştere cu 39% comparativ cuintervalul similar din anul anterior, acest segment având o ponderede peste 90% din totalul pieţei. Diferenţa este reprezentată desegmentul spitale, unde vânzările au înregistrat un avans de 6,1%,la peste 240 mil. lei (57,5 mil. euro).
"Scăderea ponderii spitalului la 9,4% în valoare confirmă starea deava­rie a acestui segment. Situaţia este mai mult decâtîngrijorătoare, în condiţiile în care media europeană este în jurde 20-25% din total", consideră reprezentantul Cegedim. El spune căpiaţa farma este evaluată la 2 mld. euro anual, iar principaliijucători sunt Sanofi-Aventis, Hoffmann La Roche şi Pfizer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO