Companii

Piata farmaceutica va creste cu pana la 30%

09.11.2006, 18:46 12

Vanzarile de medicamente pe piata locala vor creste cu 10-15% in urmatorii ani, sustinute de retail (vanzarile prin intermediul farmaciilor), asa cum s-a intamplat si in anii precedenti, potrivit companiei de cercetare a pietei Cegedim Romania.
"Piata s-a marit de patru ori in valoare in ultimii 16 ani, iar tendinta de crestere se va mentine si in urmatorii ani", a declarat Petru Craciun, general manager Cegedim Romania.
Mai optimsti, reprezentantii companiilor spun insa ca piata farmaceutica va creste cu circa 30% in perioada urmatoare. "Eu vad o crestere de 30% a pietei farmaceutice si poate ca si autoritatile vor vedea acest lucru. Cu o crestere anuala de 15% ne vor trebui trei decenii pentru a ajunge la nivelul tarilor din Europa", a spus Marius Savu, presedintele producatorului american de medicamente Eli Lilly.
Piata locala de medicamente a crescut cu aproximativ 18% in trimestrul trei al acestui an, cu 14% in cel de-al doilea si cu circa 11% in primul.
"Estimam ca in ultimul trimestru piata va avansa cu 19-20% comparativ cu perioada similara a anului trecut", a spus Petru Craciun. El a precizat ca in cadrul pietei totale de retail, medicamentele care elibereaza cu prescriptie urmeaza aceeasi tendinta a pietei totale, in conditiile in care segmentul de OTC-uri (medicamente care se elibereaza fara prescriptie) a crescut constant in ultimii ani cu circa 20%.
Totodata medicamentele originale au consemnat o scadere abrupta a ratei de crestere la sfarsitul anului trecut, in timp ce genericele (medicamente dezvoltate pe baza patentului unui medicament original), au continuat sa castige teren.
Dintre cele mai importante clase de medicamente, cele cardiovasculare si cele destinate sistemului nervos central reusesc sa mentina o rata de crestere superioara celorlalte clase, iar evolutia grupelor mai mici este asemanatoare cu evolutia pietei totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO