Companii

Piata imobiliara urca afacerile Macon Deva la 16,6 mil. euro

21.09.2007, 14:07 20

Compania Macon din Deva, producator si distribuitor de materiale de constructii, a realizat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de peste 16,6 mil. euro, in crestere cu 34% fata de aceeasi perioada a anului 2006, principalii factori de majorare a vanzarilor companiei hunedorene fiind ritmul alert de dezvoltare a pietei constructiilor.
"Evolutia pozitiva a cifrei de afaceri in prima jumatate a acestui an se datoreaza in principal majorarii cererii de pe piata materialelor de constructii, investitiilor straine derulate in ultimul timp in Romania, dar si cresterii nivelului de trai al populatiei. Consideram ca piata materialelor de constructii este o piata cu o dinamica deosebita, extrem de concurentiala, aflata in plina ascensiune, cresterea acesteia fiind influentata in mare masura de alocarea de fonduri atat pentru proiectele de infrastructura, cat si pentru cele de dezvoltare locala si regionala", a declarat pentru ZF Transilvania Marius Marin, manager general al companiei Macon.
Bugetul de investitii al companiei hunedorene in acest an este de 5 mil. euro, in vederea dezvoltarii capacitatilor de productie, modernizarii si automatizarii echipamentelor de lucru, investitiile principale derulandu-se in cadrul sectoarelor de BCA si prefabricate. Potrivit oficialilor Macon Deva, in acest an se doreste reorganizarea proceselor de fabricatie, cresterea echipelor de marketing si vanzari, dar si dezvoltarea competentelor din zona resurselor umane.
Macon desfasoara activitati de productie a materialelor de constructii, BCA (beton celular autoclavizat), cahle de teracota, produse termo si fonoizolatoare, produse din beton, obiecte ceramice, tigle, produse destinate finisajelor si agregate minerale, comercializarea marfurilor facandu-se prin intermediul distribuitorilor din tara si al magazinelor de profil.
Pentru anul in curs, firma hunedoreana estimeaza o crestere usoara a cotei de piata pe segmentul de BCA, de la 14% la 15%, pe fondul investitiilor in productie, piata de BCA din Romania fiind estimata in momentul de fata la 150 mil. euro. Potrivit reprezentantilor Macon, cifra de afaceri estimata pentru acest an va ajunge la 38 mil. euro, in crestere cu 25% fata de 2006.
"Datorita numarului mare de hipermarketuri, mall-uri si cladiri de birouri construite in ultimul timp, mizam in acest an pe o majorare a indicatorilor financiari cu 25% fata de anul 2006, cele mai mari cresteri ale vanzarilor pana in prezent inregistrandu-le la prefabricatele din beton, ca urmare a expansiunii segmentului de retail si cererii mari pe piata de stalpi pentru liniile electrice aeriene", spune Marius Marian. Potrivit acestuia, sectorul materialelor de constructii va continua trendul ascendent din ultimii ani ca urmare a nivelului ridicat al investitiilor in acest domeniu, expansiunii in teritoriu a segmentului de retail si cererii din ce in ce mai mari pentru spatiile rezidentiale.
Compania Macon, infiintata in anul 1992, a fost preluata in 2006 de catre fondul de investitii polonez Enterprise Investors, pentru circa 35 mil. euro. Enterprise Investors intentioneaza sa reinvesteasca profiturile obtinute la Deva in dezvoltarea afacerii si sa aloce bani pentru eventuale achizitii ale Macon in sectorul de profil. Polonezii doresc o listare a Macon pe Bursa pana in 2009, dupa ce fondurile de pensii vor deveni active pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO