Companii

Piaţa materialelor de construcţii este similară cu o cursă de maraton, spune un distribuitor

Piaţa materialelor de construcţii este similară cu o cursă de maraton, spune un distribuitor

Autor: Adriana Rosoga

19.09.2010, 23:46 164

Distribuitorul de materiale de construcţii Safero Constructestimează în acest an o cifră de afaceri de 5 mil. euro, nivelapropiat de cel înregistrat în 2009 care a fost "cel mai dificil anpentru companie", în condiţiile în care cifra de afaceri a scăzutcu 60% faţă de anul anterior, până la 25,2 mil. lei (6 mil. euro),iar numărul angajaţilor s-a redus la jumătate ca urmare arestructurării.
În 2008, compania a obţinut o cifră de afaceri de 63,4 milioane delei (17,2 mil. euro), în creştere cu 52% faţă de anulanterior.
"După restructurarea activităţii, noi considerăm că cel mai dificilan a fost anul 2009. În 2010 vizăm cel puţin o cifră de afaceriegală cu cea din 2009 , aproximativ 5 mi­lioane de euro, cu unprofit în jurul sumei de 100.000 euro", spune Toni Butaru, directorexecutiv al Safero Construct, companie care a fost înfiinţată în2004 de către şase firme cu acelaşi obiect de activitate. Motivulpentru care companiile au decis să-şi unească forţele a fost acelade a acoperi o arie geografică de distribuţie cât mai mare şitot­odată pentru a putea achiziţiona la preţuri mai bunecarburanţi, camioane sau marfă de la furnizori.
În primii doi ani, Safero Construct a funcţionat ca şi centrală deachiziţii pentru grup. "În 2005 am deschis primul depozit într-olocaţie închiriată de 7.000 de metri pătraţi şi am început săatragem clienţi din zona Braşov, mai ales revânzători din Braşov.În paralel am desfăşurat şi activităţi de achiziţii pentru grup.Gama noastră de produse era formată din produse de structură, caregenera un volum mare de rulaj cu marje mici."
Scăderea cererii de materiale de construcţii, creşterea concurenţeiîn acest domeniu şi inversarea raportului cerere-ofertă în favoareacelor care cumpără au fost principalele dificultăţi cu carecompania s-a confruntat în ultimii doi ani. "Piaţa materialelor deconstrucţii e similară cu o cursă de maraton în care nu ştie nimenicine va trece linia de sosire." Compania a funcţionat iniţial cutrei angajaţi, iar odată cu dezvoltarea afacerii şi cu investiţiilerealizate şi creşterea capacităţii de transport, numărulangajaţilor a ajuns la 108. Începând cu 2009, o dată cu scădereapieţei de profil, compania a trecut printr-un proces derestructurare. "În prezent avem un număr de 43 de angajaţi, în urmarestructurării activităţii şi a externalizării unor activităţi.Forţa de vânzări reprezintă 20% din efectiv. Am angajat în 2010 maiales direct productivi -agenţi vânzări şi şoferi - şi amrestructurat indirect productivii. Deocamdată nu mai intenţionăm săangajăm personal, ci să ne pregătim să trecem sezonul de iarnă",precizează Butaru.
Printre clienţii Safero Construct se numără Bog'Art, compania deconstrucţii a omului de afaceri Raul Doicescu, Virom Bucureşti,precum şi firmele mari de construcţii din Braşov.
Compania a deschis în acest an un punct de lucru în Baia Mare, iardirectorul executiv al Safero spune că sunt interesaţi să deschidăşi alte puncte în Sibiu, Cluj şi Mureş.
Investiţiile companiei s-au ridicat la peste 4 milioane de euro,bani necesari pentru achiziţionarea flotei de transport, a floteide distribuţie, investiţiile în baza logistică, spaţii dedepozitare, clădire de birouri. Anul trecut, compania a investitîntr-un sistem informatic integrat, în sisteme GPS şi o vitrinăelectronică necesară pentru a transmite mai uşor informaţiile cătreclienţi.
Toni Butaru spune că anul viitor compania intenţionează să accesezefonduri europene pentru a dezvolta servicii de logistică,depozitare, manipulare şi reciclare a materialelor refolosibile."Planul 2010-2012 vizează o relativă independenţă faţă definanţatori, o rela­tivă scăderea a afacerii pe fondul asumăriirezervate a riscului de credit comercial, cu accent pe marjacomercială. În paralel am reaşezat şi vom reaşeza baza de clienţişi mărim gama de produse, cu dezvoltarea pe orizontală a afaceriiprin oferirea de servicii gen "construcţie la cheie", nu doarcomercializare materiale. Ne axăm pe activităţi cu valoareadăugată, mici construcţii, licitaţii locale.
De asemenea, compania a iniţiat activităţi de transport de mărfuripentru parteneri din Italia. "Intenţionăm să ajungem la 10transportoare până în 2011. Mai mult, suntem foarte atenţi la aceleresurse care produc valoare adaugată, prin informatizare -ERP, GPS,cu maxim accent pe productivitate."

Pentru rezultatele obţinute în 2008, Safero Construct a fostdesemnată printre cele mai performante companii din zonaTransilvania-Banat şi premiată de Ziarul Financiar. ZF acordăpremii în fiecare an companiilor cu o cifră de afaceri de peste 40mil. lei (10 mil. euro) care sunt pe profit şi care înregistreazăsalturi impresionante în business. Ziarul Financiar şi-a propus săvadă cum au evoluat într-o perioadă de criză companiile premiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO