Companii

Piaţa utilajelor de construcţii a pierdut din efervescenţa de anul trecut, iar constructorii au început să anuleze comenzi

Piaţa utilajelor de construcţii a pierdut din efervescenţa de anul trecut, iar constructorii au început să anuleze comenzi

Buldoexcavatorul, cu un preţ de circa 50.000-100.000 de euro, rămâne cel mai bine vândut utilaj de construcţii. Foto Shutterstock

Autor: Andreea Neferu

01.11.2012, 00:06 907

"În acest moment piaţa de utilaje de construcţii se situează din punctul de vedere al volumelor la acelaşi nivel ca anul trecut. Contextul naţional şi internaţional, politic şi economic a avut o influenţă directă care se resimte în ultima parte a anului", spune Ana Nedelcu, marketing manager în cadrul Bergerat Monnoyeur.

Compania este distribuitorul în România al Caterpillar, unul dintre cei mai mari producători de utilaje de construcţii din lume. Bergerat Monnoyeur a avut anul trecut o cifră de afaceri pe piaţa locală de circa 161,6 milioane de lei (38,1 milioane de euro).

În 2011, piaţa de utilaje de construcţii a cunoscut un reviriment important, de peste 50%, pe fondul începerii mai multor proiecte de infrastructură în special rutieră, finanţate din fonduri europene. Aceasta după ce odată cu izbucnirea crizei, declinul de pe această piaţă a fost extrem de pronunţat: scădere de 80% în 2009 faţă de 2008.

Piaţa de utilaje de construcţii s-a ridicat anul trecut la 1.300 de unităţi, cu o valoare de 80-100 de milioane de euro, potrivit estimărilor din piaţă.

Sectorul de profil a fost susţinut, cel puţin în prima parte a anului acesta, de efervescenţa din domeniul infrastructurii rutiere, tendinţă care a început însă să piardă din elan în a doua parte a anului.

"Piaţa în primele luni ale anului 2012 a continuat trendul ascendent al sfârşitului de an 2011, pe fundalul proiectelor de infrastructură demarate şi al fondurilor europene. Modificările în structura bugetului pe final de an, dar şi al întârzierile la plată din ce în ce mai mari i-au făcut pe mare parte din clienţii noştri fie să amâne deciziile de achiziţie, fie să le anuleze", spune Ana Nedelcu.

Despre o stagnare, de această dată la nivelul primulului semestru, vorbeşte şi Petre Moroianu, secretar general al Asociaţiei Distribuitorilor de Uitlaje pentru Construcţii (ADUC), care cuprinde 19 dintre cele mai importante firme de profil, potrivit informaţiilor care apar pe site-ul asociaţiei. Astfel, în primele şase luni ale anului firmele membre ADUC au livrat 452 de utilaje, cifră aproximativ similară cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. "Reducerea volumului investiţiilor în infrastructură nu ne permite să estimăm o evoluţie pozitivă până la finalul acestui an", a spus Moroianu.

Afacerile primelor cinci companii de profil din România au spart în anul 2008 pragul de 1 miliard de lei (275 mil. euro), însă în anul următor au plonjat cu 70-80%. Ultimii trei ani au produs modifi­cări atât în privinţa utilajelor folosite, cât şi a comportamentului clien­ţilor. Dacă în 2008 lista de cumpărături a constructorilor era dictată de proiectele rezidenţiale şi de birouri care încă mai păstrau inerţia boom-ului imobiliar, în 2011 şi în 2012 atenţia clienţilor s-a mutat pe utilaje folosite în proiecte de infrastructură. În privinţa echipamentelor, dealerii mari din piaţă par să cadă de acord că tendinţa este spre tehnologii mai sofisticate, care permit o administrare mai ieftină în timp.

Jucătorii din piaţă spun că în această perioadă, buldoexcavatorul, cu un preţ de circa 50.000-100.000 de euro, rămâne cel mai bine vândut utilaj de construcţii, atât datorită mobilităţii sale, cât şi datorită faptului că se pretează la o gamă largă de lucrări, fiind foarte versatil.

Compania Bergerat Monnoyeur concurează pe piaţa locală cu jucători precum Marcom (distribuitorul exclusiv pe piaţa locală al utilajelor nipone Komatsu) şi Terra România (distribuitorul mărcii JCB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO