Companii

Pierderile la Tractorul Brasov cresc inainte de privatizare

04.08.2005, 18:25 21

Tractorul Brasov a inregistrat in primele sase luni ale anului pierderi in valoare de peste 10 milioane de euro (36,7 milioane de lei), cu 28% mai mari in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a redus cu doar 5%, la un nivel de 21,2 milioane de euro (77,6 milioane de lei).

Compania inregistreaza pierderi mai mari si un volum de afaceri in scadere, in conditiile in care este in plin proces de privatizare. Organismele internationale fac presiuni asupra autoritatilor romane ca Tractorul Brasov si alte societati de stat sa fie privatizate in cursul acestui an.

Luna trecuta, compania indiana Mahindra&Mahindra a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea uzinei, Guvernul aflandu-se la a doua incercare de privatizare a societatii din Brasov, dupa ce acordul incheiat in 2003 cu firma italiana Landini nu a fost finalizat.

"Vanzarile pe piata externa si interna au scazut pe parcursul anilor ca urmare a unor conjuncturi nefavorabile societatii, influentand semnificativ veniturile, iar masurile realizate nu au putut conduce la redresarea si rentabilizarea activitatii. Lichiditatea companiei a fost si ar putea fi afectata in urmatoarea perioada ca urmare a neacordarii (la timp) producatorilor agricoli a sumelor necesare (45% din pret) pentru achizitionarea tractoarelor agricole noi, prin programul privind sprijinirea producatorilor agricoli", se arata in raportul semestrial al societatii.

Printre cauzele care au generat rezultatul financiar necorespunzator din primul semestru se numara, conform raportului, scaderea volumului de productie ca urmare a lipsei de disponibilitati banesti, volumul mare al penalitatilor si majorarilor pentru intarzierea la plata acumulate in special la creditorii bugetari si la furnizorii de energie si gaze, cresterea accentuata a preturilor la furnizorii de materii prime si materiale, energie si gaze, componente si subansamble, necorelarea numarului de salariati cu productia in conditii de decapitalizare si scadere a cererii de tractoare.

Tractorul Brasov a ajuns in primul semestru la datorii de peste 28 de milioane de euro, mare parte din acestea fiind catre stat. Societatea a apelat pe tot parcursul exercitiului financiar la surse imprumutate de la banci si atrase prin nevarsarea la termenele legale a obligatiilor catre bugete sau neachitarea la scadenta a furnizorilor. "Societatea comerciala este in imposibilitatea de a-si respecta obligatiile financiare", se mai arata in raport.

La inceputul lunii mai a acestui an, Guvernul a mandatat AVAS sa vanda pachetul de actiuni detinut de stat, prin negociere, catre un investitor strategic capabil sa asigure relansarea economica a societatii. Privatizarea va fi realizata prin transferul unui pachet de 80,17% din actiuni, prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile.

Conducerea Tractorul Brasov miza, in acest an, pe obtinerea unui profit brut de 53,1 miliarde de lei (circa 1,45 milioane de euro) si pe venituri totale mai mari cu 33%, in lei, dupa ce anul trecut au fost inregistrate pierderi de 656 miliarde de lei (16,2 milioane de euro).

Capitalizarea societatii listate pe RASDAQ este de 20,2 mil. euro la un pret pe actiune de 0,076 lei. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO