Companii

Policolor si-a majorat de patru ori profitul. Dar din operatiuni financiare

18.05.2005, 18:50 40

Producatorul de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere de peste 4 ori a profitului net comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul unei majorari cu circa 30% a cifrei de afaceri.

Conform raportului transmis catre Bursa de Valori, compania a obtinut in primele trei luni ale lui 2005 un profit net de 10,7 miliarde de lei (290.000 de euro), in conditiile in care vanzarile

s-au ridicat la circa 166 miliarde de lei (aproape 4,5 milioane de euro). Anul trecut, vanzarile din primul trimestru au fost de circa 142 de miliarde de lei (3,5 milioane de euro), profitul net cifrandu-se la 2,4 miliarde de lei (60.000 de euro).

Totusi, aceasta majorare importanta a profitului se datoreaza mai putin cresterii vanzarilor, avand in vedere ca in perioada ianuarie-martie compania a inregistrat o pierdere din exploatare de 1,4 miliarde de lei (37.500 de euro). Cea mai mare parte a castigurilor a provenit din operatiunile financiare efectuate in aceasta perioada de catre Policolor. Veniturile financiare ale companiei

s-au ridicat la 19,5 miliarde de lei (525.000 de euro).

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri pentru a oferi mai multe informatii cu privire la aceste rezultate.

Evolutia pozitiva inregistrata de Policolor in primele trei luni ale anului continua tendinta ascendenta pe care compania s-a inscris anul trecut. In 2004, Policolor a inregistrat o crestere cu 65% a profitului, in timp ce vanzarile s-au majorat cu 30%. Compania a incheiat anul cu un profit net de 42,2 miliarde de lei (1,04 milioane de euro).

Aceasta imbunatatire a rezultatelor financiare ale Policolor i-a determinat pe principalii actionari ai companiei, mai multe fonduri de investitii, sa amane cu un an sau doi iesirea din afaceri, pentru a creste in continuare compania. Cei mai importanti actionari ai societatii bucurestene sunt fondurile de investitii Romanian Investment Fund Cyprus, cu 34,1% din actiuni, Romanian American Enterprise Fund, cu 32,94% din actiuni, Romanian Reconstruction Limited Cyprus, cu 9,96% din actiuni, si Societe Generale Fund, care detine 7,73% din actiuni. Restul de 14,19% din actiuni se afla in posesia altor actionari.

Pentru acest an, Policolor prevede o valoare a profitului net de 48 de miliarde de lei (1,3 milioane de euro), in crestere cu 14% comparativ cu anul trecut. Compania mizeaza pe realizarea unor venituri din exploatare de 29 de milioane de euro, fata de 23,5 milioane de euro in 2004.

Policolor este lider de piata in domeniul vopselelor auto, fiind printre primii trei competitori pe celalalt segment pe care activeaza, cel al vopselelor decorative. Compania s-a concentrat mai mult pe acest sector anul trecut, lansand mai multe linii noi de produse.

In sectorul productiei de lacuri si vopsele se inregistreaza unele dintre cele mai bune rate de profit, motiv pentru care in ultimii ani au aparut din ce in ce mai multi producatori locali, care detin in prezent mai mult de 25% din vanzari. Totusi, piata este dominata de trei producatori mari: Kober, afacere pornita de la zero de omul de afaceri Aurel Kober dupa 1990, Dufa Romania, controlata in proportie de 50% de catre grupul german Meffert, respectiv Policolor.

Policolor controleaza pachetul majoritar al producatorului de rasini sintetice Orgachim din Bulgaria, rasinile sintetice fiind principala materie prima in productia de vopsele.

Actiunile Policolor sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 9.900 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica in prezent la 19,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO