Companii

Populaţia şi firmele vor plăti impozite similare pentru imobile, în funcţie de destinaţie

Populaţia şi firmele vor plăti impozite similare pentru imobile, în funcţie de destinaţie

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

30.05.2012, 00:03 3454

Guvernul va modifica modul de calcul al impozi­telor pe pro­prietate, care vor varia de anul viitor în func­ţie de desti­na­ţia imobilului, comparativ cu siste­mul actual care stabileşte cote dife­renţiate pentru persoane fizice şi firme.

"Vom revizui baza de impozitare pentru im­po­zite­le pe proprietate, care va varia în funcţie de desti­naţia proprietăţii şi nu în funcţie de contribuabil (per­soană fizică sau per­soană juridică - n.r.)", se arată în scri­soarea de intenţie trimisă de Guvern la Fondul Monetar Internaţional.
În aceste condiţii, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deţinute au aceeaşi destinaţie.
În prezent, impozitele pe imobile au regimuri dife­renţiate în funcţie de natura proprietarului, fiind de regulă mult mai mici pentru persoane decât în cazul firmelor.

De altfel, chiar modul de calcul diferă. La persoa­nele fizice se aplică o cotă de 0,1% la valoarea impo­zabilă, calculată în funcţie de calitatea materialelor de construcţie, uti­lităţi şi zona în care este amplasat imobilul.
În cazul companiilor, cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,5% inclusiv din valoarea de piaţă. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a clă­di­rii în patri­mo­niu, înregistrată în contabilitatea pro­prie­taru­lui clădirii, conform prevederilor legale în vi­goare. În cazul unei clădiri care nu a fost re­evaluată, co­ta impozitului pe clădiri se sta­bi­leşte de consiliul lo­cal/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reeva­lua­te în ul­timii 3 ani anteriori anului fiscal de refe­rin­ţă şi în­tre 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost re­eva­luate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă.
Avocatul Gabriel Biriş, unul dintre susţi­nă­torii introducerii impozitării imobilelor du­pă destinaţie, spune că cea mai dezirabilă varian­tă este aceea a stabilirii unei valori im­po­zabile atât pentru imobilele cu destinaţie re­zidenţială, cât şi pentru cele cu destinaţie comercială şi diferenţierea taxării doar prin cota aplicată, mai mare în cazul celor intrate în circuitul comercial.
"Valoarea de piaţă nu este bună pentru im­po­zi­tare, din mai multe motive, şi inclusiv pentru auto­rită­ţile locale. Exemplul bulei imo­bi­liare este elocvent. Cum să-ţi faci pro­gra­ma­re bugetară multianuală pe ve­niturile unei pri­mării când ai variaţii aşa de mari de pre­ţuri?", a explicat avocatul partener la Biriş Goran.

De aceeaşi problemă se lovesc şi dez­vol­ta­torii imo­biliari, ale căror randamente pot varia semnificativ.
"Noi ce facem acum, impozităm inves­tiţiile? Cali­ta­tea costă. Prin sistemul ac­tual de impozitare se des­curajează investi­torii care urmăresc o calitate supe­rioa­ră, o arhitectură deosebită, iar astfel de clădiri pre­supun investiţii mai mari şi în final o valoare de piaţă mai mare", a completat Biriş.
În opinia lui Biriş, nu trebuie să existe dife­ren­ţiere între impozitele plătite de populaţie pentru imo­bilele de locuit şi imobilele construite de firme pentru închiriere. O astfel de măsură ar duce la creşterea impozitelor pentru persoanele fizice care utilizează imo­bilele din pro­prie­tate pentru activităţi comer­cia­le, cu excepţia închirierii, şi ar avea un efect neutru asu­pra impozitelor plătite de populaţie pentru casele în care locuiesc sau le închiriază.
Măsura ar putea să avantajeze o parte din firme, mai ales dezvoltatorii care în vârful perioadei de boom imobiliar au construit clădiri cu un grad de com­plexitate ridicat şi a căror valoare de inventar a fost mult mai mare decât preţurile actuale. Mulţi investitori aleg în prezent să plătească impozitele la va­loarea de înlocuire, dar este neclar dacă Fiscul ac­cep­tă o astfel de evaluare, în condiţiile în care puţi­nele tranzacţii realizate în ultimii ani nu pot da un indiciu clar asupra valorii de piaţă.
De asemenea, investitorii în imobile rezi­den­ţiale ar profita de o scădere semnificativă a impozitelor, ce­ea ce le-ar permite să amâne vânzarea şi să ofere locuinţele spre închiriere.
Impozitele şi taxele locale vor creşte începând cu anul viitor cu 16,05%, reprezen­tând rata inflaţiei cu­mu­lată pentru perioada 2010-2012. Conform Codului fiscal, impozi­tele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ulti­ma modificare. Ultima actualizare a taxelor şi im­po­zitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.
În urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creştede la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi.
Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn, va­loa­rea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO