Companii

Portland Trust revine in piata cu doua proiecte mari

Portland Trust revine in piata cu doua proiecte mari

Robert Neale, managing director Portland Trust

16.08.2007, 21:45 29

Portland Trust, dezvoltatorul cladirii de birouri Opera Center din Bucuresti, are in stadii incipiente de dezvoltare doua proiecte imobiliare de mari dimensiuni, situate in partea de nord a Bucurestiului.
"Vom construi o cladire de birouri cu o suprafata inchiriabila de 36.000 de metri patrati in zona Floreasca, precum si un proiect rezidential pe un teren de 50 de hectare din nordul Bucurestiului. Ambele proiecte sunt in faze incipiente de dezvoltare", a declarat pentru ZF Robert Neale, managing director si actionar al companiei.
Proiectul de birouri va fi dezvoltat pe un teren de circa 10.000 de metri patrati si va avea o suprafata totala de 65.000 de metri patrati, precum si 800 de locuri de parcare. Un proiect de dimensiunea aceasta implica investitii de 80-100 mil. euro. El nu a dorit sa ofere informatii referitoare la valoarea celor doua investitii.
Compania, cu sediul in Cehia, este cunoscuta pe piata locala pentru dezvoltarea cladirii de birouri Opera Center si a parcului de afaceri Bucharest Business Park, proiecte vandute catre fondul austriac de investitii CA Immo, dar si pentru parcul logistic Bucharest West.
"Nu regret vanzarea cladirilor de birouri. La vremea respectiva am obtinut un randament bun. Nu putem pastra mult timp cladirile deoarece sunt greu de administrat. Am vandut atunci catre CA Immo pentru ca era primul fond institutional de pe piata. Dezvoltarea Opera Center, in 1999, a fost cel mai dificil proiect pe care l-am realizat", a precizat managerul Portland Trust.
Robert Neale are 43 de ani, este originar din Leeds si traieste de la inceputul anilor '90 in Praga, unde a fondat Portland Trust. Ulterior, a atras si compania americana Apollo Real Estate partener in afacere. Acesta nu a dorit sa precizeze ce participatie mai detine in companie.
Portland Trust se concentreaza pe dezvoltarea de proiecte imobiliare in Cehia si in Romania, reprezentantul companiei declarand ca Apollo are alti parteneri pe pietele din regiune, motiv pentru care compania nu ataca si alte piete.
Compania este activa pe toate segmentele pietei imobiliare, avand in prezent proiecte dezvoltate cu o suprafata de peste 200.000 de metri patrati.
"Planurile pentru piata locala sunt de lunga durata, deoarece multe dintre constructiile realizate in prezent nu au cea mai buna calitate si nici cel mai reusit aspect, lucru incurajator pentru noi", spune zambind Robert Neale, managing director Portland Trust.
Compania are in derulare unul dintre cele mai mari proiecte logistice din Capitala, Bucharest West, situat la kilometrul 14 pe autostrada Bucuresti-Pitesti.
"Am inceput proiectul pe un teren de 90 de hectare. Intre timp, am vandut circa 30-40 de hectare din lot. Am dezvoltat intai o cladire cu o suprafata de 42.000 de metri patrati, care este complet inchiriata. Estimam ca in 18 luni sa terminam acest proiect", a mai spus Neale.
Printre actualii sau viitorii chiriasi ai Bucharest West se numara firme precum operatorul logistic Franz Maas, retailerul de incaltaminte Leonardo sau dealerul de autoturisme secon-hand AAA Auto.
Modificarile legislative, evolutia pietei imobiliare, precum si situatia de pe pietele internationale de constructii sunt elemente care pun presiune pe costurile dezvoltatorilor, care isi vad marjele de profit micsorandu-se.
"Sectorul constructiilor este foarte dificil. Este greu de obtinut contracte bune. Costurile constructiilor au crescut cu 30% in ultimii doi ani. Cimentul, otelul, muncitorii, toti sunt mai scumpi. In plus, noile reglementari referitor la siguranta cladirilor impotriva cutremurelor adauga inca 10-15% la costurile cu materii prime", sustine Neale.
Portland Trust este unul dintre primii dezvoltatori externi prezenti in Romania, tranzactiile cu Opera Center (24 mil. euro) si Bucharest Business Park (65 mil. euro) fiind considerate momente de referinta pe piata imobiliara locala - Opera Center a fost prima tranzactie catre un fond institutional, iar Bucharest Business Park a fost prima mutare cu un parc de afaceri si cea mai mare tranzactie imobiliara de la vremea respectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO