Companii

Posta a facut un profit de 35 mil. euro in primul semestru

06.07.2006, 19:52 21

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) a inregistrat pe primul semestru al anului 2006 un profit brut de 35,6 milioane de euro, de cinci ori mai mult decat profitul de 6,4 milioane de euro realizat in aceeasi perioada a anului trecut.
Totodata, veniturile totale au crescut cu 11%, ajungand la 426 de milioane de euro in primul semestru al anului 2006, de la 383 de milioane de euro in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, cheltuielile au crescut in primul semestru doar cu 3%, de la 376,5 milioane de euro in primul semestru din 2005 la 390,5 milioane de euro in primul semestru al acestui an. S-au luat in calcul preturile actualizate de anul trecut.
"Pe primul semestru am depasit cu 20% bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, in conditiile in care in bugetul aprobat s-a tinut cont de trendul ascendent al Postei Romane", a declarat Dan Mihai Toader, CEO al CNPR.
Bugetul aprobat de venituri si cheltuieli pe 2006 prevede venituri de 800 de milioane de euro si un profit brut de 14 milioane de euro.
"A doua jumatate a anului este mai profitabila decat prima datorita lunii decembrie. Putem spune, asadar, ca vom obtine venituri mai mari decat cele bugetate", a precizat Toader. Anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de 198 milioane de euro si un profit net de 10 milioane de euro, detinand doua treimi din piata de posta si curierat. Valoarea acestei piete s-a ridicat anul trecut la 300 de milioane de euro. Potrivit reprezentantilor Postei Romane, piata de curierat rapid se va ridica in acest an la 150 de milioane de euro, iar piata serviciilor postale va atinge 235 de milioane de euro. Pe piata serviciilor postale CNPR are o cota de 85%.
Pentru anul 2005, Posta Romana a platit dividende de aproximativ 3,5 milioane de euro actionarilor sai, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) si Fondul Proprietatea. MCTI detine 75% din actiunile CNPR, celelalte 25% din actiuni fiind ale fondului operational. "Posta Romana este perla coroanei. Dintre companiile care sunt in curs de privatizare s-a dovedit a fi cea mai profitabila pentru stat", spune Toader.
Pentru eficientizarea activitatii, care necesita investitii mult mai mari decat cele de la bugetul de stat, CNPR a demarat negocierile cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in vederea contractarii unor finantari pentru un nou Centru de Tranzit in Bucuresti si pentru tehnologizarea Centrului Regional de Tranzit Cluj. Cele doua proiecte au nevoie de o finantare din partea BERD de 40-50 de milioane de euro. Potrivit reprezentantilor companiei, dupa contractarea creditului, proiectele trebuie realizate intr-o perioada de maximum doi ani. Posta Romana parcurge un program de restructurare, urmand ca pana la inceputul anului 2008 sa se poata finaliza procesul de privatizare al companiei, inclusiv prin listarea la Bursa a unei parti din actiuni.
Luna trecuta, MCTI a organizat o licitatie pentru o firma de consultanta care sa asiste Posta Romana in procesul de restructurare. Castigatorul licitatiei a fost consortiul condus de compania Roland Berger, care urma sa incheie un contract cu MCTI in decurs de trei saptamani. Mihai Toader a afirmat ca s-a incheiat deja contractul cu Roland Berger, dar nu a specificat valoarea lui.


Posta Romana
Pe primul semestru CNPR a realizat un profit brut de 35,6 milioane de euro
Profitul realizat pe primul semestru este de 5 ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut
Profitul brut bugetat pe 2006 este de 14 milioane de euro
Anul trecut CNPR a inregistrat un profit net de 10 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 198 de milioane de euro
Piata de curierat si posta a fost anul trecut de 300 de milioane de euro, iar anul acesta va fi, potrivit CNPR, de aproximativ 385 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO