Companii

Posta Romana, afaceri de 70 mil. euro in T1

12.06.2007, 18:01 29

Compania Nationala Posta Romana a inregistrat in primele trei luni ale anului afaceri de circa 70 de milioane de euro (234,2 mil. lei), in crestere cu 15% in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, compania a avut in primele trei luni un ritm de crestere usor sub cel estimat pe tot anul, respectiv de 20% in lei.
"Cifra de afaceri bugetata pentru anul acesta este de 983,2 mil. lei (circa 298 mil. euro), iar profitul brut bugetat se ridica la 58,4 mil. lei (circa 17 mil. euro - n. red)", au spus reprezentantii companiei.
Compania va semna astazi cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) un acord de credit de 50 mil. euro, destinat infiintarii unui centru de tranzit in Capitala, precum si retehnologizarii centrului regional de tranzit din Cluj. Proiectul total are o valoare de 60 mil. euro, din care Posta va acoperi 10 mil. euro. Reprezentantii companiei nu au mentionat perioada pe care va fi acordat creditul. Numai pentru acest an, investitiile bugetate de Posta Romana sunt de 27 de mil. euro, din care aproximativ o treime sunt asigurate de BERD, potrivit informatiilor companiei.
Anul trecut Posta Romana a inregistrat afaceri de 231 mil. euro si un profit brut aferent de 12,3 mil. euro. Posta Romana este cel mai mare jucator de pe piata de posta din Romania, la o distanta neta de companiile private. Marele avantaj al Postei este faptul ca distribuie atat in zona urbana, cat si in cea rurala, unde mai opereaza de curand doar compania privata de posta si curierat Curiero.
In 2004 Posta Romana a primit licenta de la ANRCTI pentru furnizarea serviciului postal universal, avand obligatia ca pana in ianuarie 2009 sa presteze serviciul universal pe intregul teritoriu al tarii. Dupa aceasta data ANRCTI poate desemna un alt furnizor de serviciu universal. Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO