Companii

Potenţialul Mării Negre, dincolo de gazul natural: regiunea ar putea găzdui eoliene offshore cu o capacitate de 5 GW, echivalentul unor investiţii de 10 mld. euro. Cât ar putea fi montaţi în partea românească?

Potenţialul Mării Negre, dincolo de gazul natural:...

Autor: Roxana Petrescu

18.05.2023, 10:30 1609

Până în 2030, România ar putea avea instalaţi 3 GW (3.000 MW) în proiecte de energie eoliană în Marea Neagră, arată un studiu realizat de analiştii de la EMBER, un think-tank axat pe identificarea soluţiilor privind tranziţia către energia regenerabilă. În acest moment, acestea sunt doar nişte estimări în contextul în care România nici măcar nu are o strategie sau legislaţia necesare dezvoltării potenţialului eolian al Mării Negre.

„În Marea Neagră, România şi Bulgaria discută despre realizarea unei insule energetice care ar reduce costurile de infrastructură şi care ar putea integra energia verde în reţele naţionale, doar România având potenţialul de a instala

3 GW de energie eoliană offshore până la nivelul anului 2030“, se arată în studiul publicat recent de EMBER. În total, potenţialul Mării Negre (pentru România şi Bulgaria) este estimat la 5 GW. Potrivit datelor din piaţă, în funcţie de complexitatea soluţiei tehnice, 1 MW de capacitate offshore poate costa între 1,5 şi 2 milioane de euro, astfel că dacă s-ar dezvolta toţi cei 5 GW investiţiile ar putea ajunge până la 10 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO