Companii

Prabusirea Bursei nu a schimbat planurile managerilor principalelor companii romanesti listate

Prabusirea Bursei nu a schimbat planurile managerilor principalelor companii romanesti listate
21.09.2008, 16:58 34

 

Managerii companiilor listate pe Bursa spun ca deocamdata nu resimt efectele crizei de pe piata financiara internationala, care a luat amploare in ultimele zile, precizand ca este prea devreme pentru acest lucru si cei mai multi nu pot sa prevada ce repercusiuni va avea in viitor criza asupra activitatii lor.
Primele efecte vizibile pe Bursa sunt o scadere accentuata a actiunilor acestora, care face aproape imposibila atragerea de capital de pe piata, mai spun ei.
"Finantarea prin Bursa este clar exclusa in acest moment. Nu mai exista entuziasmul si lejeritatea cu care atrageam bani de la banci in anii trecuti, dar situatia nici nu s-a inrautatit dramatic. Deocamdata la nivel de companie nu resimtim efectele crizei. Pe termen mediu nu pot sa spun ce se va intampla. Eu raman optimist. Sectorul pe care activam este ultimul care ar avea de suferit de pe urma unei crize pentru ca oamenii tot trebuie sa manance. Este cel mai rezilient la probleme de genul acesta", spune Raul Ciurtin, presedintele si actionarul principal al Albalact Alba-Iulia, companie a carei valoare de piata s-a redus de trei ori numai de la inceputul acestui an.
Cresterea costurilor operationale a determinat insa o scadere a profitului Albalact in primul semestru cu circa 85%, la mai putin de 1 mil. lei, in conditiile in care afacerile au avansat cu 19%, la 89 mil. lei. Reprezentantii companiei spera insa ca punerea in functiune a unei fabrici noi, construita de la 0, si inchiderea celei vechi vor urca din nou profitabilitatea.
Actiunile producatorului de lactate au inregistrat saptamana trecuta o scadere de 10% pe piata RASDAQ, mica in comparatie cu alte companii. Indicele BET a pierdut in acelasi interval circa 15%.
O scadere mai puternica au inregistrat titlurile producatorului de profile din PVC Teraplast Bistrita, listata la Bursa in urma cu cateva luni, care au pierdut 18% in ultima saptamana.
"Inca nu exista nici un efect al crizei in momentul de fata, poate doar scaderea cheltuielilor cu materiile prime, al caror preturi au inceput sa scada. Nu regretam listarea pe Bursa pentru ca am atras niste bani in firma si valoarea companiei, ca eram listati sau nu tot aceea era. Fluctuatiile de pe Bursa nu mai sunt reprezentative pentru rezultatele companiilor. Cred ca ar fi foarte greu sa faci o finantare de pe bursa acum. In ceea ce priveste efectele pe termen scurt sau mai lung nu pot sa fac o prognoza dat fiind haosul si confuziile care exista in acest moment la nivelul situatiei financiare internationale", spune Emanoil Viciu, presedintele Teraplast Bistrita si unul dintre principalii actionari, cu o participatie de 20,5%.
Producatorul de profile din PVC s-a listat la inceputul anului pe Bursa printr-o oferta prin care a atras 51 mil. lei (13 mil. euro). De atunci, actiunile au scazut cu peste 40%, de la 1 leu, la circa 0,57 de lei.
Teraplast este insa ultima companie care a reusit sa se listeze pe Bursa in acest an, fiind putin probabil ca vom mai asista la o oferta publica primara de actiuni pana la sfarsitul anului, in conditiile actuale. Producatorul de profile din PVC si-a suplimentat recent programul de investitii pentru acest an, de la 21 la 24 mil. euro. Compania a inregistrat un profit de 9 mil. lei in primul semestru, in stagnare, in conditiile in care afacerile i-au crescut cu 12%, la 92,2 mil. lei.
Cu o crestere a afacerilor de 15% in primul semestru si un profit cu 13% mai mare, actiunile companiei de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR) au mers tot in jos in ultimele luni. Joi, titlurile Dafora au pierdut 14,6%, dupa ce compania a anuntat ca va garanta pentru o alta fima din grup pentru credite de circa 5,5 mil. euro. De la inceputul anului, compania controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean a pierdut peste 60% din valoarea de piata.
"Scaderile actiunilor Condmag si Dafora nu sunt justificate de nivelul performantelor operationale ale celor doua companii care au inregistrat rezultate remarcabile in primul semestru al anului in curs, cu o crestere de aproximativ 80% in cazul Dafora a profitului operational. In concluzie, consider ca scaderea actiunilor pe Bursa este generata de factori exogeni nivelului de performanta operationala ale celor doua companii, fiind determinata in principal de evolutia pietelor externe de capital si de o reactie emotionala a investitorilor", spune Gheorghe Calburean, care controleaza cele doua companii. Actiunile constructorului de conducte magistrale Condmag Brasov (COMI) au scazut cu circa 23% in ultima saptamana, dupa ce au rezistat mai bine in ultimele luni datorita unor rezultate financiare in crestere la sase luni.
Alti manageri sunt convinsi ca efectele crizei ii va ocoli si pe viitor. "Din punct de vedere tehnic si financiar criza nu ne afecteaza deloc, doar ca actiunile noastre au scazut sub un nivel neverosimil. Nici pana acum si nici de acum incolo nu vad sa ne afecteze pentru ca dispunem de lichiditati si nu dorim sa facem majorari de capital. Extinderea noastra pe piata ruseasca este influentata de raporturile dintre Romania si Rusia, nu de criza.
Proiectul imobiliar pe care-l realizam presupune implicarea noastra doar prin terenul pe care-l detinem si noi ca furnizor de energie, Armax nu investeste nici un ban in cartierul rezidential", a precizat Mircea Vescan, directorul general si principalul actionar al Armax Gaz Medias.
Raul Ciurtin, presedinte Albalact Alba-Iulia: "Finantarea prin Bursa este clar exclusa in acest moment. Nu mai exista entuziasmul si lejeritatea cu care atrageam bani de la banci in anii trecuti, dar situatia nici nu s-a inrautatit dramatic. Deocamdata la nivel de companie nu resimtim efectele crizei. Pe termen mediu nu pot sa spun ce se va intampla. Eu raman optimist. Sectorul pe care activam este ultimul care ar avea de suferit de pe urma unei crize pentru ca oamenii tot trebuie sa manance. Este cel mai rezilient la probleme de genul acesta."
Emanoil Viciu, presedinte Teraplast Bistrita: "Inca nu exista nici un efect al crizei in momentul de fata, poate doar scaderea cheltuielilor cu materiile prime, al caror preturi au inceput sa scada. Nu regretam listarea pe Bursa, pentru ca am atras niste bani in firma si valoarea companiei, ca eram listati sau nu, tot aceea era. Fluctuatiile de pe Bursa nu mai sunt reprezentative pentru rezultatele companiilor. Cred ca ar fi foarte greu sa faci o finantare de pe bursa acum. In ceea ce priveste efectele pe termen scurt sau mai lung, nu pot sa fac o prognoza dat fiind haosul din acest moment."
Gheorghe Calburean, director general Dafora Medias: "Scaderile actiunilor Condmag si Dafora nu sunt justificate de nivelul performantelor operationale ale celor doua companii care au inregistrat rezultate remarcabile in primul semestru al anului in curs, cu o crestere de aproximativ 80% in cazul Dafora a profitului operational. In concluzie, consider ca scaderea actiunilor pe Bursa este generata de factori exogeni nivelului de performanta operationala ale celor doua companii, fiind determinata in principal de evolutia pietelor externe de capital si de o reactie emotionala a investitorilor."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO