Companii

Producatorii de legume in sera vor sa ajunga la o suprafata de 4 ori mai mare cu garantii de stat

02.04.2004, 00:00 56



Cei sase producatori de legume in sera care beneficiaza de un credit de 22 milioane de euro garantat in proportie de 80% de Ministerul Finantelor Publice, in baza unei hotarari de guvern aprobate recent, afirma ca pe aceasta cale vor ajunge la o suprafata de patru ori mai mare de sere incalzite.



Banii sunt destinati pentru achizitionarea de centrale termice proprii cu consum de gaz metan si de instalatii de irigare si fertilizare prin picurare.



"Circa 65-70% din costul unui kilogram de legume produs in sera este reprezentat de costurile legate de energia termica sI cea electrica, iar acesti bani vor asigura independenta celor sase producatori fata de furnizorii traditionali de energie termica", spune Maria Schultz, presedintele Asociatiei Interprofesionale a Serelor din Romania (AISR)sI actionarul majoritar a trei din cele sase societati beneficiare.



Shultz spune ca initiativa acesui act normativ a apartinut asociatiei pe care o conduce si a fost imbratisata si de reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.



"Vrem ca si micii producatori, care detin si ei la randul lor cateva sute de hectare cu sere sa intre in Asociatia Interprofesionala", afirma Schultz. Ea spune ca nu are date exacte despre suprafata cultivata de acesti mici producatori, insa estimeaza ca aceasta se ridica la cateva sute de hectare.



Cei sase beneficiari grupati in AISR sunt Leoser Bucuresti, Berser Ilfov, Leader International Constanta, Codlea Brasov, Orser Oradea si Agroser Craiova.



Ultimele trei companii, care apartin lui Schultz, au primit jumatate din garantiile oferite de stat. Cei sase producatori detin, conform afirmatiilor lui Schultz, o suprafata de circa 550 de hectare sere incalzite si au avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 20 de milioane de euro cu o productie de circa 120.000 de tone de legume.



"Aceasta cantitate a acoperit circa 73% din totalul consumului de legume produse in sera al Romaniei, restul fiind suplinit din import", spune Schultz. Romania a importat pe primele zece luni ale anului trecut circa 140.000 de tone de legume proaspete cu o valoare de 19 milioane de euro, situand acest produs pe locul 12 in topul importurilor de produse agroalimentare. Suprafata totala cultivata cu legume anul trecut a fost anul trecut de 300.000 de tone cu o productie de 3 milioane de tone.



Constantin Stanciu, presedintele si directorul general al Leoser Bucuresti, spune ca acesti bani au menirea sa creasca productivitatea si sa mareasca suprafata cu sere pana la 2000 de hectare. "Intentia noastra este sa mai construim in urmatorii cinci ani inca cel putin 20 de hectare de sere, avand in vedere ca dupa ce vom beneficia de aceste credite vom putea sa ne asiguram independenta deplina fata de cei care ne furnizeaza agentul termic", afirma Stanciu.



Leoser a avut anul trecut o cifra de afaceri de 5,3 milioane de euro sI o suprafata de 90 de hectare cu sere, fiind cel mai mare producator de profil.



Codlea, Brasov, Orser Oradea sI Agroser Craiova, toate controlate de Maria Schultz, au realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 9 milioane de euro si detin o suprafata de 140 de hectare de sera plus alte 400 de hectare cultivate cu legume de camp.



Schultz spune ca, dupa ce banii garantatI de stat vor fi investiti, suprafetele cu sere vor creste. "Am reusit sa obtinem din partea Ecocert din Germania certificatul pentru productia de legume ecologice, ceea ce va creste substatial sansele noastre de a patrunde si pe alte piete", sustine Schultz.



Producatorii de legume in sera beneficiaza in acest an de o subventie de 3.000 de lei/kilogram in limita a 150 de miliarde de lei, acordata de Ministerul Agriculturii.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO