Companii

Producătorii de medicamente generice: am plătit 75 mil. lei pentru clawback-ul din 2009

Producătorii de medicamente generice: am plătit 75 mil. lei pentru clawback-ul din 2009

Autor: Ioana David

01.11.2012, 17:25 253

Majoritatea producătorilor de medicamente generice din România au achitat sumele datorate în contul taxei clawback care s-a aplicat în perioada octombrie 2009 -septembrie 2011, sumele totale ridicându-se la 75 mil. lei (17,4 mil. euro), a anunţat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

"În ciuda reglementărilor legale care rămân ambigue, am decis sa plătim aceste sume", a spus Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

Producătorii (atât cei de generice cât şi cei de originale) nu au plătit aceste taxă până acum şi au spus că reglementările din domeniu sunt neclare şi au aşteptat informaţii suplimentare de la autorităţi. Modul în care se calculează taxa clawback (o taxă ce se aplică numai în industria farma şi reprezintă un procent din vânzările pe care statul le decontează) s-a schimbat de mai multe ore de-a lungul timpului, însă primele sume consistente au ajuns la buget anul acesta.

Toţi producătorii au fost nemulţumiţi de suma pe care au avut-o de plată (şi care se ridică la aproximativ 30% din vânzările de produse compensate).

"O taxă clawback care are un impact major asupra producătorilor de generice, termenele de rambursare care au ajuns la 300 de zile, intenţia autorităţilor de a elimina medicamentele cu preţuri sub 10 de lei din lista de compensate, precum şi lipsa oricărei măsuri de încurajare a consumului de medicamente generice vor duce la falimentul producătorilor de medicamente generice şi, implicit, la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţ accesibil", se arată în comunicat APMGR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO