Companii

Producătorii iau în calcul scumpirea pâinii, dar nu vor să facă estimări până la finalul recoltei

Producatorii iau în calcul scumpirea pâinii, dar nu vor sa faca estimari pâna la finalul recoltei
17.08.2010, 23:50 810

"Vom fi afectati fundamental. Orice crestere de pret la grâudetermina o crestere a pretului pâinii. Din pacate, acest lucru seîntâmpla în România nu pe baze reale, ci pe zvonuri. Exista zvonurica pretul grâului va creste cu 30-35 %, astfel încât probabil ca seva ajunge la o crestere a pretului pâinii cu 20-25%. Orice cresterea pretului grâului cu peste 5-7% este realizata însa pe bazaspeculativa si psihologica", a declarat Gheorghe Ilie, presedintesi CEO al producatorului de panificatie Spicul, care a finalizatanul acesta relocarea unitatii de productie din Capitala înlocalitatea Chitila din judetul Ilfov.

Grâul are o contributie de aproximativ 70% la pretul fainii carela rândul ei determina 50% din pretul pâinii, explica producatoriide produse de panificatie, ceea ce înseamna ca grâul reprezinta 35%din pretul final al unei pâini.

Când încep scumpirile

Aceasta înseamna ca unii producatori vor începe sa creascapretul fainii si pâinii din portofoliu chiar din aceasta luna, careactie directa la majorarea pretului grâului. Cu toate acestea,producatorii evita sa afirme daca vor creste sau nu preturile si cuce procent sau cum va fi afectata afacerea pe care o conduc.

"Daca pretul grâului va continua sa creasca, vor fi afectatetoate produsele de panificatie. Este însa prea devreme sa facem oestimare despre cum va fi afectat businessul Titan de aceastadecizie de a creste preturile. Atunci când recolta va fifinalizata, vom avea o imagine mai clara si vom decide cu cât vomcreste preturile pentru produsele Titan", sustine MichalisPoutsiakas, membru al consiliului de administratie alproducatorului Titan Ilfov, unul dintre cei mai mari producatoridin piata locala de produse de panificatie, cu afaceri de 57 mil.euro în 2009.

Afirmatia sa este sustinuta si de Constantin Boromiz,presedintele si actionarul celui mai mare producator local depanificatie, Boromir. "Totul depinde de cum va evolua pretulcerealelor. Abia la finalul lunii august - începutul luniiseptembrie se va sti clar", a afirmat actionarul producatorului depanificatie din Râmnicu Vâlcea care a realizat anul trecut afaceride peste 100 mil. euro pe plan local. Niciunul dintre cei treiproducatori de panificatie nu a luat înca decizia de a majorapreturile produselor din portofoliu.

De ce creste pretul grâului

Seceta din aceasta vara din Rusia, Ucraina si Kazahstan adeterminat o crestere a pretului grâului cu peste 60% de laînceputul lunii iunie pâna în luna august, la circa 200 euro/tonape pietele internationale. Acesta este unul dintre cele mai rapideritmuri de crestere din ultimii 50 de ani.

Seceta resimtita de unul dintre cei mai mari exportatori de grâuai Europei, Rusia, a crescut însa si sansele producatorilor românide a vinde recolta de grâu din acest an la export la preturi maimari, o tona de grâu fiind vânduta în prezent la preturi între 150de euro si 200 de euro. Cel mai mare nivel al pretului grâuluiautohton a fost atins în 2007, când productia a fost vânduta cu 250de euro pe tona, fata de 93 de euro/tona în 2006.

În aceste conditii, încasarile producatorilor autohtoni de grâuse pot situa anul acesta la sume între 750 de milioane de euro siun miliard de euro pentru o productie totala de aproximativ cincimilioane de tone de grâu.

Ce alimente nu se scumpesc

Producatorii de alimente sustin ca doar industria lactatelor seva mai numara printre pietele care ar putea recurge la mariri depreturi în urmatoarele luni ca urmare a scumpirii materiei prime -laptele, restul segmentelor fiind ferite de noi mariri de preturi,pe fondul scaderii puterii de cumparare a populatiei.

Nici producatorii de bere sau importatorii de bauturi alcoolicenu intentioneaza sa faca noi scumpiri pâna la finalul acestui andupa ce au marit deja preturile în 2010 ca urmare a cresterii taxeipe valoare adaugata sau a accizei pe alcool ca urmare adevalorizarii leului.

"Este foarte greu de spus în acest moment ce se va întâmpla înurmatoarele luni. Eu nu vad scumpiri semnificative însa pentruindustria carnii pâna la finalul acestui an, ci poate doar decâteva procente. Devalorizarea leului ar avea un impact mult maimare asupra preturilor decât scumpirea materiei prime", sustineSorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din IndustriaAlimentara Romalimenta si al producatorului de mezeluri Angst.

Rompan: Pâinea se va scumpi cu 15%

Producatorii de grâu au dublat preturile în acest an, situatiecare a creat un blocaj pe piata si a scumpit faina cu 40% în ultimasaptamâna, astfel ca pâinea va costa cu aproximativ 15% mai multpâna la finele lui august, a declarat Aurel Popescu, presedinteRompan.

"Pretul fainii a crescut în ultima saptamâna cu circa 40%, de la750 de lei pe tona la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de pâinesunt necesare 750 de grame de faina si, pe masura ce faina scumpava ajunge în brutarii, pretul pâinii va creste. Parerea mea este camajorarea va avea loc în valuri, iar pâna la sfârsitul lunii augustpâinea se va scumpi cu circa 15%", spune Popescu.

El explica aceste cresteri prin blocajul care s-a produs înultima luna pe piata de panificatie. Mediafax

Lovite sau ferite de criză

Alimente care ar putea înregistra majorari de pret ca urmare ascumpirii grâului

  • faina
  • pâine
  • biscuiti
  • cereale
  • paste

Alimente care nu vor fi scumpite pâna la finalul anului pefondul majorarii pretului la materiile prime

  • mezeluri
  • bere
  • dulciuri
  • bauturi alcoolice

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO