Companii

Producatorii romani vor sa scape de "blestemul" exportului de vin in vrac in Germania

02.03.2004, 00:00 33



Producatorii de vinuri romanesti incearca sa-si impuna pe piata germana propriile marci de vinuri, in conditiile in care cea mai mare parte a exporturilor sunt facute acum acum in vrac.



"Anul trecut exporturile romanesti pe piata germana au totalizat 10 milioane de euro dar din pacate cea mai mare parte a acestora au fost livrari in vrac aproape 90%, restul fiind vin imbuteliat. In ultimul timp preturile de pe piata germana sunt descurajant de mici, existand vinuri care ajung in supermarket la preturi de sub 2 euro adica aproapiate celor din Romania", spune Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin din Romania.



Producatorii romani de vinuri participa zilele acestea la targul de vinuri si bauturi spirtoase de la Dusseldorf, una dintre cele mai mari expozitii de acest fel din Europa unde anul acesta expun 2700 de producatori din 39 de tari. Germania este unul dintre cei mai mari consumatori de vin cu o piata estimata anul trecut la 1 miliard de euro din care putin peste jumatate este asigurata de importuri.



Exporturile romanesti de vin au totalizat anul trecut 21 de milioane de euro din care peste 40% din acestea mergand catre Germania, aceasta tara fiind destinatia principala pentru vinurile romanesti. Peste 15 producatori de vin din Romania expun in cadrul expozitiei de la Dusseldorf, cele mai cautate vinuri romanesti fiind Feteasca Neagra si Pinot Gris.



Schloss Wachenhein, care detine societatea romaneasca Karom Drinks (producatorul sampaniei Faber), Bruderer Ursula si Tophi sunt trei firme germane care importa mari cantitati de vin romanesc in vrac pe care il imbuteliaza ulterior in Germania si il comercializeaza sub numele de origine.



'Livrarile in vrac sunt un blestem pentru noi. Vrem sa livram vin imbuteliat si prin participarea la acest targ vrem sa ne facem cunoscute marcile. Pentru vinul romanesc piata o constituie in principal romanii care s-au stabilit in Germania", spune Philip Cox, unul dintre actionarii Cramelor Recas din Timis. Cox sustine ca acum s-a ajuns la un impas din cauza faptului ca producatorii romani nu mai pot oferi vinuri in vrac la preturile la care s-a ajuns acum.



Ionut Dobornauteanu, vicepresedintele Vie Vin Murfatlar, spune ca producatorul dobrogean de vinuri a renuntat la exportul de vinuri in vrac in favoarea celui imbuteliat. 'Prin ultimele investii care s-au facut in industria vinului cred ca putem oferi produse de calitate la niste preturi competitive", afirma Dobronauteanu.



Printre producatorii romani prezenti la Dusseldorf se numara Vie Vin Murfatlar, Cramele Recas, Halewood Romania, S.E.R.V.E, Vinterra, Karom Drinks si Fruvimed Medgidia.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO