Companii

Producatorul Amicii a preluat distributia inghetatei Milka

07.06.2010, 23:33 574

Compania Kubo Ice Cream, producatorul inghetatei Amicii si unuldintre cei mai mari cinci jucatori pe piata de profil, distribuiedin acest an inghetata Milka la nivel local, printr-un parteneriatcu producatorul bulgar Darko.

Aceasta este a doua miscare importanta pe piata inghetatei din2010, dupa ce Unilever a anuntat ca integreaza distributia Napoca -brand preluat anul trecut de la Frisland Foods - in sistemul dedistributie a produselor Algida.

"Kubo Ice Cream este singurul distribuitor al produselor dinportofoliul Darko pe piata romanesca. Schimbarea partenerului pedistributie in acest an speram sa ne aduca o crestere de vanzari",a precizat Ivan Djambazov, Sales & Marketing Manager al DarkoBulgaria, fara a oferi estimari pentru 2010.

Compania, controlata de fondul de investitii Balkan AccessionFund, detine licenta pentru productia inghetatei premium Milka dela Kraft Foods, iar pe segmentul mediu si inferior de pretactiveaza cu brandul Darko. Milka este cel mai mare brand pe piataciocolatei din Romania, dupa valoarea vanzarilor, acesta generandcompaniei Kraft Foods Romania un business de peste 30 mil. euro in2009.

Anul trecut, producatorul bulgar a intrat pe piata romaneascaprin incheierea unui parteneriat cu distribuitorul LeaderInternational, astfel incat in vara lui 2009 produsele dinportofoliu ajungeau in circa 4.000 de locatii din comert. Sprecomparatie, cei mai mari doi producatori locali de profil - BettyIce si Top Gel - au sisteme de distributie proprii care ajungfiecare in 20.000-25.000 de puncte de vanzare.

Urmeaza achizitia Kubo Ice Cream?

Parteneriatul cu producatorul Amicii ar putea majora de 4-5 oriaria de distributie a inghetatei Milka in Romania. Darko este aldoilea mare producator de inghetata din Bulgaria, iar din 2007compania este controlata de fondul de investitii Balkan AccessionFund, administrat de Axxess Capital, ca si Romanian-AmericanEnterprise Fund (RAEF). RAEF are participatii la transportatorulEDY International Spedition sau in companii precum Bit Defender siFrigotehnica.

Parteneriatul dintre Darko si Kubo Ice Cream ar putea aducefondul de investitii mai aproape de o noua achizitie pe piataromaneasca, tinand cont ca anul trecut actionarii producatoruluiinghetatei Amicii au negociat vanzarea companiei catre un alt fondde investitii, potrivit datelor din piata.

Reprezentantul Darko a infirmat insa existenta intentiilor deincheiere a unui parteneriat strategic pe productie in Romania. "Nua fost luata in calcul decat colaborarea pe partea de distributie ainghetatei cu firma Kubo Ice Cream", a declarat Djambazov.

Actionarii Kubo Ice Cream nu au putut fi contactati pentrucomentarii pe acest subiect. Kubo Ice Cream detine o fabrica deinghetata in Piatra-Neamt si a avut in 2008 afaceri de 10,5 mil.euro, cu 220 de angajati, potrivit celor mai recente raportari alecompaniei.

Producatorul este detinut de oamenii de afaceri Florin Rosescu,Vasile Mancas si Constantin Brau Ros.

O piata de 120 de milioane de euro

Piata inghetatei, estimata la 120-150 mil. euro, este incadominata de antreprenori locali, insa ofensiva multinationalelor arputea schimba raportul de forte in urmatorii ani: intrarea Unilevercu divizia Algida si prin achizitia Napoca a adus deja un jucatornou in topul celor mai mari trei companii de profil, in cursulanului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO