Companii

Producătorul de amidon Omnia Europe, care a primit două ajutoare de stat în valoare de 46 mil. euro, a ajuns cel mai mare exportator din sector. Fabrica de amidon din Medgidia a fost inaugurată anul trecut de turcii de la Tosmur Grup

Producătorul de amidon Omnia Europe, care a primit două...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

25.08.2023, 16:45 2405

Omnia Europe, producător de amidon care a deschis în 2022 o fabrică în Medgidia după o investiţie iniţială de 78 de milioane de euro, a fost principalul ex­portator din domeniul pro­duselor industriei mo­răritului, malţ, ami­don, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. 

Practic, intrarea Omnia Europe în producţie se vede şi în exporturi, astfel că în domeniul de produse ale industriei morăritului, malţ, amidon etc. expor­turile au ajuns în 2022 la 95 de milioa­ne de euro, adică de trei ori şi jumătate faţă de anul precedent, conform calcu­lelor ZF. 

Fabrica de amidon, ce se în­tinde pe 10 hectare în apropiere de ca­nalul Dunăre-Marea Neagră, produce amidon natural, fructoză, glucoză, maltodextrină, tărâţe, germeni. De altfel, în topul exportatorilor de za­haruri şi produse zaharoase Omnia Europe se află pe locul doi după Agrana România. Potrivit datelor furnizate anterior de companie, 98% din producţie merge la export. Fabrica poate procesa 120.000 de tone de porumb pe an pentru început, potrivit ultimelor date. Turcii au pariat pe România pentru că este o piaţă cu potenţial din prisma faptului că materia primă, porumbul, se găseşte aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO