Companii

Producătorul de articole tehnice din cauciuc Artego Târgu-Jiu a încheiat primul semestru cu afaceri de 57 milioane lei, în scădere cu 30%, şi un profit de 3,7 milioane lei, cu 27% sub nivelul din perioada similară din 2019

Producătorul de articole tehnice din cauciuc Artego...

Autor: Roxana Rosu

17.08.2020, 16:36 192

Artego Târgu-Jiu (simbol bursier - ARTE), cel mai mare producător de articole tehnice din cauciuc din România, a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 57 milioane lei, în scădere cu 30%, şi un profit net de 3,7 milioane lei, cu 27% sub nivelul din perioada similară din 2019.

Veniturile din exploatare s-au redus la 70 milioane lei, faţă de 96 milioane lei în S1 2019, în timp ce cheltuielile s-au diminuat la 65 milioane lei, faţă de 89 milioane lei, rezultând un profit din exploatare de 4,9 milioane lei, potrivit raportului financiar.

Compania a raportat venituri totale de 71 milioane lei, cu 26% mai mici, la cheltuieli de 66 milioane lei, în scădere tot cu 26%.

”In perioada 01.04.2020-31.05.2020 Societatea s-a aflat in somaj tehnic suportat de AJOFM. Repornirea adecvata a activitatii a reprezentat o mare provocare pentru perioada imediat urmatoare iesirii din starea de urgenta ,in ideea diminuarii riscurilor aferente COVID-19”, se menţionează în raportul companiei publicat la BVB.

În contextul creat de pandemie, cele mai puternice efecte resimţite de Artego au fost deprecierea monedei nationale in raport cu valutele cu care lucrează compania, intarzieri în aprovizionarea cu materii prime, producerea, livrarea şi transportul produselor. 

Potrivit companiei, renegocierea contractelor comerciale cu unele societati au fost dificile si au durat mult mai mult decat timpul estimat initial, ceea ce si-a pus amprenta asupra scaderii volumului de comenzi si implicit asupra nivelului de vanzari.

”Concurenta neloiala intalnita in cadrul unor licitatii a condus fie la cresterea duratei de atribuire a contractelor, cu timpul necesar solutionarii contestatiilor, fie la pierderea licitatiilor, in conditiile in care autoritatile contractante au optat in continuare pentru criteriul de atribuire “pretul cel mai scazut”, cea ce a condus la trecerea aspectelor de criterii de calitate pe un plan secund. Acest aspect al nivelului de pret ca unic criteriu de atribuire produce atat favorizarea prezentei pe piata a unor produse de un nivel calitativ indoielnic, cat si diminuarea cotei de piata a companiei pe nisele aferente”, se arată în raport.

Pentru perioada urmatoare, Artego estimează că evoluţia pe piaţă va fi influentata de impactul pe care măsurile luate incepand cu luna Iulie la nivel macro-economic (cresterea preturilor la gaze naturale, evolutia pretului la combustibili, evolutia cursului leu/euro, desfasurarea si/sau incheierea proceselor de privatizare in domeniile transportului feroviar, aerian, evolutiile organizatorice preconizate din domeniul energetic, statutul de insolventa a unor organizatii din domeniile energetic si petrochimic) îl vor avea asupra dinamicii achizitiilor, investitiilor, modernizarilor, mentenantei.

”Daca evolutia generala a economiei romanesti va cunoaste o relativa stabilitate, este posibila o mentinere, pe termen scurt si mediu, a situatiei existente, din punct de vedere al nivelului de vanzari si al activitatii productive, continuand pe de alta parte sa fie facute eforturi pentru asigurarea unor fluxuri de numerar care sa permita onorarea datoriilor catre angajati, stat si furnizori”.

Compania cu 77 milioane lei capitalizare este controlată în proporţie de 77,8% de Asociaţia salariaţilor PAS Artego. De la începutul anului, acţiunile ARTE se tranzacţionează în creştere cu 12%, pe fondul unui rulaj de 293.089 lei. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO