Companii

Producatorul de hartie Pehart Petresti, preluat pentru 1,8 mil. euro

25.11.2005, 21:02 137

Grupul de firme Metalicplas Dej a finalizat zilele trecute preluarea producatorului de hartie Pehart Petresti de la Asociatia Salariatilor, valoarea tranzactiei depasind 1,8 milioane de euro.

Compania, care se va numi Pehart Tec, se va alatura astfel societatilor Refrabaz (producator de caramizi si mortare refractare), Termotec (producator de tamplarie PVC) si Samus Constructii - toate membre ale grupului Metalicplas.

Pehart produce hartie igienico-sanitara din deseuri de hartii si cartoane, hartie tissue (servetele) din celuloza pura si produse din hartie tissue sub marca Pufina.

Compania a fost privatizata in 2000 prin MEBO (de catre salariati si manageri), iar anul trecut era in pragul falimentului. Desi preluarea abia s-a finalizat, activitatea de productie a fost demarata din luna mai, iar cifra de afaceri obtinuta pana in prezent se ridica la circa 1,4 milioane de euro.

"Romania reprezinta una dintre cele mai mari piete de hartie igienica din Europa de Est, ocupand locul patru dupa Polonia, Ungaria si Cehia. Rata medie de crestere anuala a acestei piete este de aproximativ 7%. Anul viitor intentionam sa crestem capacitatile de productie la 30.000 tone/an, cu 20.000 de tone mai mult decat in momentul de fata", a declarat pentru ZF Transilvania Gheorghe Benea, directorul general executiv al companiei.

Potrivit conducerii, proiectele de investitii pentru 2006, care vor fi de aproximativ un milion de euro, vor fi orientate spre imbunatatirea calitatii produselor. "Intentionam sa modernizam masina de fabricat hartie tissue, deoarece in prezent, suntem singurii din tara care producem acest sortiment de hartie, folosind ca materie prima celuloza pura", a mai declarat Benea.

Oficialii firmei spun ca aproximativ 35% din productia de hartie tissue este livrata la export. "Exportam in principal in Grecia, tara cu traditie in fabricarea hartiei tissue si de asemenea, tara din care se importa in Romania acest sortiment de hartie. Celelalte piete de desfacere sunt Turcia, Serbia, Ucraina, iar in prezent, suntem in negocieri avansate pentru pietele din Bulgaria, Germania si Cehia", a precizat directorul general executiv.

El a mai spus ca in urmatorii ani se doreste ca ponderea exportului sa fie de 50% din productie. Anul acesta in fabrica de la Petresti au fost investiti aproximativ 375.000 de euro, in principal in reducerea costurilor de productie.

Potrivit propriilor estimari, Pehart Tec detine aproximativ 10% din piata de hartie tissue din Romania, iar pe segmentul de suporturi alveolare pentru oua, compania distribuie la 90% din avicolele din tara.

Grupul Metalicplas este o afacere initiata de omul de afaceri Ioan Tecar. Anul trecut, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de peste 13,6 milioane de euro.

anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO