Companii

Producatorul de mobila Alprom Pitesti: Am pierdut angajati in favoarea centrelor comerciale care se construiesc in oras

Producatorul de mobila Alprom Pitesti: Am pierdut angajati in favoarea centrelor comerciale care se construiesc in oras

Click pentru imaginea intreaga

20.06.2008, 20:11 169

Producatorul de mobila Alprom Pitesti, unul dintre principalii jucatori din industria de profil, livreaza la export circa 64% din productie, fata de 88% in 2005.
Scaderea livrarilor externe a survenit in principal in intervalul 2005-mijlocul lui 2007 cand leul s-a apreciat puternic in raport cu principalele valute externe si a fost compensata de cresterea productiei destinate pietei interne.
"Deprecierea leului din ultima perioada nu ne-a ajutat foarte mult, pentru ca au crescut preturile utilitatilor, tendinta care se estimeaza ca se va pastra si in perioada urmatoare. Numai in februarie pretul gazelor a crescut cu 8,5%, iar in iulie se estimeaza ca vor fi cresteri de peste 20%", a spus Dumitru Petcu, directorul general al Alprom Pitesti, care a adaugat ca producatorii au nevoie de stabilitatea preturilor.
Compania a terminat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 52,7 mil. lei (15,7 mil. euro), in scadere cu 33,6% comparativ cu nivelul de 79,4 mil. lei (22,5 mil. euro) raportat in 2006. In acest interval, profitul net a crescut cu 12,5%, pana la 0,9 mil. lei (0,3 mil. euro).
Anul trecut, Alprom s-a confruntat cu o migratie puternica a fortei de munca, in jur de 400 de oameni parasind compania pentru a lucra in strainatate sau in constructii. Tendinta a continuat si in acest an, cand peste 100 de oameni au optat de aceasta data pentru a lucra la constructia spatiilor comerciale care urmeaza sa fie lansate in oras.
"Angajatii pleaca necontrolat. In Pitesti, constructia de spatii comerciale a demarat putin mai tarziu ca in restul tarii, iar acum se se dezvolta mai mult ca niciodata acest segment", a adaugat Petcu.
Saptamana viitoare dezvoltatorul Jupiter Group va inaugura centrul comercial Jupiter City, care va include magazine Praktiker, Mobexpert, Carrefour, Media Galaxy si o galerie comerciala. Acesta va fi al treilea centru comercial deschis in Pitesti, oras in care sunt operationale si mallul Euromall si parcul de retail al companiei Avrig 35.
Pentru a opri migratia fortei de munca conducerea a acordat bonusuri personale care ajung la 20-30% din salariul de incadrare. Aceste bonsuri au fost acordate unei parti a angajatilor. Alprom nu a luat in calcul aducerea de muncitori din alte tari. "Am schimbat structura productiei si ne-am orientat mai mult inspre modelele care nu necesita foarte multa manopera. Am investit in masini si utilaje", a continuat Petcu.
In primele cinci luni ale anului vanzarile producatorului au inregistrat un nivel similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut.
Alprom opereaza o retea de 11 magazine proprii, insa prin intermediul distribuitorilor mobilierul companiei este prezent in peste 100 de locatii. In Bucuresti, Alprom are 4 magazine proprii, iar recent a inchis cea mai mare unitate, cea de vizavi de Cora Lujerului.
"Locatia nu era a noastra, era inchiriata, iar chiriile au crescut foarte mult, de aceea am decis sa inchidem magazinul", a spus Petcu, fara sa precizeze nivelul chiriei.
Principalii producatori de mobila de pe piata locala sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Silvarom, Alprom, Lemet, Staer.
Piata interna de mobila a atins anul trecut 1,1 mld. euro, cu 13% mai mult ca in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO