Companii

Producatorul de spumante Henkell incearca sa se extinda pe piata spirtoaselor

29.06.2005, 18:51 26

Producatorul german de spumante Henkell & Soehnlein, care a achizitionat in urma cu aproape doi ani de pe piata romåneasca producatorul spumantului Angelli, este interesat de achizitia de noi marci pe piata romåneasca.

Surse din industria bauturilor spirtoase sustin ca Henkell & Soehnlein este interesat sa preia producatorul marcii de brandy Alexandrion, o afacere detinuta de investitori greci, fie pe cea dezvoltata de doi cetateni iranieni, Prodal a??94 Bucuresti, producatorul marcilor Stalinskaya si Wembley.

Cele doua companii sunt doi dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bauturilor spirtoase, cu afaceri fiecare de peste 40 de milioane de euro anual.

Jucatorii implicati afirma ca au existat contacte, dar fara intentii precise de cumparare.

a??In urma cu cåteva luni am fost contactati de unul dintre directorii Henkell & Soehnlein, care spunea ca doreste sa viziteze facilitatile noastre de productie. Era vorba de o vizita ca de la vecin la vecin. Nu cred ca exista firma in Europa care sa poata cumpara Alexandriona??, spune Nawaf Salameh, presedintele si unul dintre actionarii grupului de firme Alexandrion.

Marius Obritenschi, director de marketing al Astese Production Bucuresti, producatorul spumantului Angelli, spune ca interesul germanilor nu este cert. a??Va asigur ca este vorba de un simplu zvona??, spune Obritenschi.

Jan Rock, purtator de cuvånt al Henkell & Soehnlein Germania, nu a oferit un raspuns pe marginea acestei probleme.

Bogdan Mihail, vicepresedintele Prodal a??94, spune ca nu a fost contactat de germanii de la Henkell & Soehnlein. a??Nu am fost contactati de aceasta companie si nici nu s-a pus vreodata problema vånzarii pachetului de actiuni. Prodal a??94 are programe pe termen mediu si lung care nu iau in calcul o eventuala vånzarea??, spune Bogdan Mihail.

Henkell & Soehnlein a preluat in urma cu aproape doi ani pentru 11,2 milioane de dolari (9,3 milioane de euro) de la un grup de investitori italieni pachetul de 100% din actiunile Astese Production, producatorul mar-cii Angelli, liderul pietei autohtone a spumantelor si spumoaselor cu o cota de peste 50%. Unul dintre principalii competitori ai Henkell & Soehnlein pe piata germana si in Europa, Schloss Wachenheim a intrat pe piata romåneasca prin achizitionarea producatorului de spumante Zarea Bucuresti, care detine in portofoliu si marci de bauturi spirtoase.

Basil Zårnoveanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), care grupeaza principalii jucatori din piata vinurilor, spune ca o posibila achizitie a nemtilor pe vodca este posibila. a??O asemenea miscare pare plauzibila. Ei au in portofoliu, pe långa spumante si vinuri linistite, si vodca Gorbatschow si o serie de alte bauturi spirtoasea??, sustine Zårnoveanu.

Henkell & Soehnlein este un producator traditional de spumante, liderul pietei germane cu marcile Henkell Trocken, Deinhard, dar detine si o marca de vodca - Gorbatschow - pe care a introdus-o recent pe piata romåneasca prin forte proprii dupa ce fusese distribuita de un importator. Portofoliul de bauturi spirtoase al germanilor mai cuprinde o serie de bauturi traditionale braziliene - Batida de Coco, Mangaroca Cachaca - cel mai popular brandy din Germania - Scharlachberg si o bautura traditionala spaniola - Cardenal Mendoza.

Henkell & Soehnlein Group a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 500 mil. euro, din care 73% a fost realizata pe piata germana, iar restul peste hotare. Grupul are capacitati de productie in Austria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Franta.

Henkell a fost preluat in anul 2000 de catre producatorul din industria alimentara Doktor Oetker, care are o cifra de afaceri anuala de 5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO